Antena 3 CNN Externe Barack Obama salută succesul primei etape de astupare a puţului de petrol BP din Golful Mexic

Barack Obama salută succesul primei etape de astupare a puţului de petrol BP din Golful Mexic

Barack Obama salută succesul primei etape de astupare a puţului de petrol BP din Golful Mexic
04 Aug 2010   •   19:55

Barack Obama a declarat miercuri că ?este o veste foarte bună? faptul că prima etapă de astupare a puţului de petrol din Golful Mexic a fost un succes, relatează AFP.

?În timpul nopţii am aflat o veste foarte bună, că operaţiunile de izolare a puţului par să reuşească?, a spus Obama. ?Potrivit unui raport al oamenilor de ştiinţă, cea mai mare cantitate de petrol a fost extrasă din apă?, a mai precizat preşedintele. El a subliniat faptul că operaţiunile de curăţare a apelor şi de eliminare a poluării vor continua.

Echipele companiei petroliere BP au început marţi o operaţiune în urma căreia ar putea fi închis definitiv puţul submarin avariat din Golful Mexic. Aproape 780 de milioane de litri de petrol s-au scurs în apele Golfului de la 22 aprilie, când o platformă petrolieră a explodat şi s-a scufundat.

Autorităţile americane au dat aprobarea finală pentru procedura pe care specialiştii de la British Petroleum au numit-o "ucidere statică". Operaţiunea constă în injectarea unor materiale lichide şi solide în puţul avariat, urmată de cimentarea acestuia.

Întreaga procedură va dura între 33 şi 60 de ore iar succesul nu este deloc sigur, mai ales că o operaţiune asemănătoare a eşuat la sfârşitul lunii mai. Poluarea apelor Golfului a fost, între timp, oprită prin instalarea unui dispozitiv care colectează petrolul şi-l trimite la suprafaţă, unde este încărcat în nave. Dar această soluţie este doar provizorie iar localnicii aşteaptă cu nerăbdare să ia sfârşit coşmarul pe care-l trăiesc de mai bine de o sută de zile.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close