Antena 3 CNN Externe Bin Laden pregătea un nou atac terorist masiv împotriva SUA. Vezi documentele din locuinţa sa

Bin Laden pregătea un nou atac terorist masiv împotriva SUA. Vezi documentele din locuinţa sa

Bin Laden pregătea un nou atac terorist masiv împotriva SUA. Vezi documentele din locuinţa sa
Sursa foto: Foto:ctv.ca
de M.Z.    |    03 Mai 2012   •   17:56

Fostul lider terorist al al-Qaida, Osama bin Laden, a lucrat până în ultimele clipe de viaţă, la planul unui nou atac terorist de amploare împotriva Statelor Unite, arată documentele confiscate în timpul raidului american din Pakistan, potrivit CNN.

Osama bin Laden a rămas axat pe atacarea americanilor şi organizarea de atacuri pentru uciderea unor lideri americani. El a urmărit în mod special să fie vizate avioane la bordul cărora se aflau generalul David Petraeus şi chiar preşedintele Barack Obama, considerând că un asasinat ar arunca SUA în criză.

Potrivit unui raport al analiştilor americani difuzat împreună cu corespondenţa lui bin Laden, acesta ar fi fost deranjat de inabilitatea unor grupări teroriste de a atrage sprijinul public pentru cauza lor, de campaniile media fără succes şi comploturile nereuşite care, în opinia lui, s-au soldat cu moartea multor musulmani nevinovaţi.

Bin Laden folosea grupări autonome care nu utilizau numele reţelei teroriste, pentru a nu putea fi depistate.

De asemenea, teroristul era preocupat de "victimele civile inutile" în rândul populaţiei musulmane provocate de atentatele comise de al-Qaida, reiese dintr-o scrisoare datată mai 2010 şi recuperată din reşedinţa sa de la Abbottabad, în Pakistan, şi dată publicităţii joi.

"Cerem fiecărui emir din regiuni să acorde o mare atenţie controlului activităţii militare" şi "să anuleze alte atacuri din cauza posibilelor victime civile inutile", scria fostul lider al al-Qaida într-una din cele 17 scrisori publicate de Centrul de combatere a terorismului, potrivit AFP.

"Intenţionez să difuzez o declaraţie că începem o nouă fază pentru a corecta greşelile făcute", scria bin Laden în 2010.

Statele Unite au publicat, joi, 17 documente confiscate în timpul operaţiunii americane care a condus la eliminarea liderului reţelei teroriste al-Qaida.

Documentele au fost publicate pe site-ul Centrului pentru Combaterea Terorismului al Academiei West Point.

În total, forţele speciale americane au confiscat peste 6.000 de documente în cursul operaţiunii care a avut loc în mai 2011, în clădirea din Abbottabad, Pakistan.

Documentele au fost găsite în cinci computere, în zeci de harduri şi în 100 de discuri confiscate din clădirea în care se ascundea liderul al-Qaida.

Documente care au fost recuperate de la reşedinţa lui Osama bin Laden din Abbottabad (Pakistan), în cursul operaţiunii unui comando american care l-a ucis pe liderul reţelei teroriste al-Qaida, pe 2 mai 2011.

Publicate în versiunea originală şi traduse în engleză pe site-ul Combating Terrorism Cente al Academiei Militare West Point, aceste scrisori au fost scrise sau au fost primite de bin Laden, în perioada septembrie 2006-aprilie 2011.









×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close