Antena 3 CNN Externe Blair şi Bush ar putea da socoteală la Haga pentru războiul din Irak

Blair şi Bush ar putea da socoteală la Haga pentru războiul din Irak

Blair şi Bush ar putea da socoteală la Haga pentru războiul din Irak
03 Sep 2012   •   13:54

Desmond Tutu, un militant sud-african al păcii mondiale, a declarat că îi va chema în faţa justiţiei, la Tribunalul de la Haga, pe fostul premier britanic, Tony Blair, şi pe fostul preşedinte american, George W Bush. Tutu îi consideră pe aceştia principalii răspunzatori pentru războiul din Irak.

The Observer a publicat un articol în care pacifistul sud-african îi acuză pe cei doi conducători că au minţit despre existenţa armelor de distrugere în masă ale Irakului şi că invazia acestei ţări a destabilizat şi divizat această zonă "mai mult decât orice alt conflict din istorie".

"Într-o lume normală, cei responsabili pentru suferinţa provocată altora ar trebui să suporte aceleaşi măsuri luate împotriva unor lideri din Africa sau din Asia, care au fost aduşi să raspundă pentru acţiunile lor în faţa Curţii de la Haga" a declarat Tutu pentru săptămânalul britanic.

Desmond Tutu, câştigător al premiului Nobel pentru pace, a mai adăugat că războiul din 2003, împotriva Irakului şi înlăturarea lui Saddam Hussein, a creat mediul propice pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu, cum ar fi războiul civil din Siria sau criza nucleară din Iran.

"Liderii de atunci ai Marii Britanii şi ai Statelor Unite au fabricat dovezi şi au realizat climatul unei atmosfere belicoase, ca şi cum ar fi fost locul lor de joacă. Din păcate, joaca lor ne-a adus pe toţi în faţa situaţiei cu care ne cofruntăm în Siria şi Iran" a precizat Tutu.

×
Subiecte în articol: Tony Blair
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close