Antena 3 CNN Externe Cazul spionilor ruşi creşte tensiunile diplomatice

Cazul spionilor ruşi creşte tensiunile diplomatice

 Cazul spionilor ruşi creşte tensiunile diplomatice
30 Iun 2010   •   00:38


Autorităţile americane au arestat, marţi, 10 persoane acuzate de spionaj în favoarea Rusiei.

Anunţul a venit la doar câteva zile după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat SUA. Imaginile cu şefii de stat din cele două state mâncând hamburgeri au făcut înconjurul lumii, ca semn al îmbunătăţirii relaţiilor între Moscova şi Washington.

Acum însă noul scandal riscă să afecteze resetarea relaţiilor dintre cele două state.

 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declara că Rusia doreşte explicaţii de la SUA în legătură cu arestările.

 "Nu ne-au explicat ce se întâmplă. Sper să o facă," declara Lavrov după întâlniri cu omologul său israelian Avigdor Lieberman la Ierusalim, adăugând că "singurul lucru pe care îl pot spune este că momentul anunţului a fost ales cu mare grijă."

De altfel şi ministerul rus de externe şi-a exprimat regretul pentru scandal. Iar pe de altă parte oficiali ruşi de rang înalt subliniau că scandalul a fost declanşat în mod deliberat pentru a afecta relaţiile între cele două state. Se apreciază că unii politicieni americani nu agreează noua deschidere între cele două state şi încearcă să submineze legăturile.

 "Nu înţelegem dece Departamentul american de justiţie a emis un comunicat public inspirat din Războiul Rece. Am vrea să menţionăm că asemenea incidente au avut loc de mai multe ori înainte, când relaţiile noastre cu SUA se îmbunătăţeau," se arată într-un comunicat de la Moscova.

Câţiva oficiali ruşi apreciau că pasul este o tentativă de a submina încrederea în relaţiile dintre Rusia şi SUA.

Între timp, ministerul rus a arătat că suspecţii reţinuţi în SUA erau ruşi care nu au dăunat cu nimic intereselor americane.

În plus ministerul şi-a exprimat speranţa că vor fi trataţi bine în arest.

Pe de altă parte, premierul rus Vladimir Putin declara că el speră ca recentul scandal de spionaj să nu dăuneze relaţiilor dintre cele două state.

"Poliţia voastră a scăpat din mâini şi oamenii sunt aruncaţi în închisoare," comenta acesta la o întâlnire cu ex-preşedintele american Bill Clinton.

 Conform documentelor americane, spionii au fost organizaţi în cupluri în Rusia "pentru a trăi şi munci împreună în ţara gazdă, deghizaţi în cupluri de căsătoriţi?. În plus mulţi aveau copii care nu ştiau că părinţii sunt ruşi.

Potrivit acuzaţiilor, membri ai reţelei au raportat în 2004 că s-au putut apropia de un american implicat "în planificarea strategică legată de dezvoltarea armelor nucleare ", cu care "au avut conversaţii legate de programele de cercetare ale focoaselor nucleare de mare penetrare".

De asemenea, una din femeile-spion, Cynthia Murphy, avea o relaţie cu un bărbat descries ca un cunoscut finanţist din New York active în politică.

 Moscova îl găsea interesant deoarece putea oferi informaţii despre politica externă şi discuţii între consilierii preşedintelui.

 Serviciul rus de informaţii şi-a mai instruit agenţii să obţină informaţii despre poziţia SUA în negocierile militare, programul nuclear Iranian şi Afganistan.

  

 Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: spionaj FBI
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close