Antena 3 CNN Externe CE a ameninţat Franţa cu sancţiuni, în urma afirmaţiilor lui Valls despre romi

CE a ameninţat Franţa cu sancţiuni, în urma afirmaţiilor lui Valls despre romi

CE a ameninţat Franţa cu sancţiuni, în urma afirmaţiilor lui Valls despre romi
de M.T.    |    26 Sep 2013   •   09:26

Comisia Europeană a avertizat Franţa că ar putea recurge la sancţiuni, în urma declaraţiilor făcute de ministrul de Interne al acestei ţări, Manuel Valls, despre romi.

„Majoritatea romilor trebuie conduşi la frontieră. Este iluzoriu să ne gândim că vom soluţiona această problemă doar prin inserţie socială”, a susţinut Valls, care a adăugat că proiectele de inserţie trebuie să aibă loc în România şi Bulgaria.

Comisia Europeană a reacţionat imediat, şi a amintit că romii, cetăţeni europeni, au dreptul să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

„Dacă aceste principii înscrise în Tratatate nu sunt respectate, Comisia va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie”, a spus purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Cu toate acestea, Manuel Valls a precizat că „Franţa respectă toate convenţiile europene".

CE are posibilitatea să deschidă o procedură de infringement împotriva unui stat membru, în cazul în care ea apreciază că ţara respectivă nu respectă drepturile fundamentale în vigoare în UE.
   
La rândul său, Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, s-a declarat „foarte îngrijorat" de „retorica antiromi" din Franţa, apreciind că ea riscă să „ia un viraj periculos odată cu viitoarele alegeri muncipale şi europene".

Potrivit unui raport Amnesty International dat publicităţii miercuri, numărul romilor expluzaţi din Franţa este „în creştere şi s-au atins recorduri în 2012 şi 2013".

„În 2012, 11.982 de imigranţi romi au fost goniţi din imobile ocupate şi tabere în care locuiau", un număr care „a crescut foarte puternic în primele două trimestre din 2013, ajungând la 10.174 de persoane, un nivel niciodată atins de la începutul înregistrării acestor date în 2010", subliniază AI.

Afirmaţiile lui Valls au suscitat critici inclusiv în tabăra sa, colegul său Arnaud Montebourg, ministrul francez al Industriei, catalogându-le drept „excesive".

De asemenea, primul secretar al Partidului Socialist (PS), Harlem Desir, a declarat că nu crede „în teoriile potrivit cărora anumite populaţii nu pot fi integrate".


×
Subiecte în articol: Franta romi Comisia Europeana sanctiuni
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close