Antena 3 CNN Externe Digurile au protejat Belgradul de inundaţii. Un afluent al Dunării reprezintă în continuare o ameninţare

Digurile au protejat Belgradul de inundaţii. Un afluent al Dunării reprezintă în continuare o ameninţare

Digurile au protejat Belgradul de inundaţii. Un afluent al Dunării reprezintă în continuare o ameninţare
20 Mai 2014   •   13:02

Digurile au rezistat la Belgrad, însă autorităţile din Balcani au rămas mobilizate marţi, aşteptând un nou nivel maxim pe Sava, un afluent al Dunării, după o săptămână de inundaţii care au afectat peste 1,6 milioane de persoane în Serbia şi Bosnia şi care s-au soldat cu 47 de morţi, scrie AFP.
   
Râul Sava reprezintă de-acum principala ameninţare din Croaţia vecină şi până la Belgrad, unde se varsă în Dunăre.
   
Situaţia era deosebit de tensionată la Sabaci, Sremska Mitroviţa şi Belgrad, dar şi la Orasje, în Bosnia vecină.
   
Mii de voluntari luptau în nord-estul Bosniei pentru a consolida digurile de-a lungul râului Sava, mai ales în regiunea Bijeljina, în timp ce oraşul Orasje era încercuit de ape, care au inundat deja satele din jur.
   
La Belgard, 12 kilometri de diguri din saci de nisip au fost ridicaţi de voluntari, pentru a împiedica revărsarea apei şi inundarea capitalei.
   
La Obrenovaci, unul dintre oraşele sârbe cele mai afectate, salvatorii au reuşit să oprească apele în zona centralei termice Nikola Testa, care produce 50% din electricitatea ţării.
   
Peste 30.000 de sinistraţi au fost evacuaţi până în prezent din regiunile afectate de inundaţii, dintre care aproape 13.600 la Obrenovaci.
   
În Bosnia, peste 100.000 de persoane au fost evacuate, cel mai important exod înregistrat în această ţară de la războiul intercomunitar din perioada 1992-1995.
   
Condiţiile meteorologice mai bune, de la începutul săptămânii - soare şi temperaturi de peste 22 de grade celsius -, au permis autorităţilor să înceapă lucrări de curăţare şi dezinfectare în regiunile afectate, o nevoie de cea mai mare importanţă în vederea evitării unei "catastrofe epidemiologice".
   
"Luptăm împotriva riscului epidemiilor şi bolilor care reprezintă o consecinţă inevitabilă a inundaţiilor", a declarat Nermin Niksici, premierul entităţii croato-musulmane din Bosnia.
 

×
Subiecte în articol: inundatii dunare Belgrad inundatie
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close