Antena 3 CNN Externe Directoarea unei instituţii publice din Franţa, DEMISĂ pentru că a cheltuit milioane de euro pe TAXI

Directoarea unei instituţii publice din Franţa, DEMISĂ pentru că a cheltuit milioane de euro pe TAXI

Directoarea unei instituţii publice din Franţa, DEMISĂ pentru că a cheltuit milioane de euro pe TAXI
Sursa foto: Foto: france24.com
29 Apr 2015   •   00:23

Preşedinta Institutului Naţional al Audiovizualului din Franţa (Ina), Agnes Saal, cercetată pentru că a cheltuit milioane de euro din banii publici pe taxi, şi-a prezentat marţi demisia, a anunţat Ministerul Culturii francez, citat de AFP.

Această demisie, cerută de ministrul culturii Fleur Pellerin, a intrat în vigoare imediat, a precizat aceeaşi sursă.

Agnes Saal, 57 de ani, se afla în centrul unei polemici după ce presa a dezvăluit luni existenţa unor facturi pentru taxi în valoare de 40.000 de euro în zece luni, dintre care 6.700 au fost cheltuiţi de fiul ei, care dispunea de un cod de rezervare la o companie de taxi.

Președinta-director general a Ina, care dispunea de o maşină de serviciu cu şofer, a motivat aceste cheltuieli prin faptul că ea nu putea să-i ceară șoferului 'să muncească între 12 şi 15 ore pe zi şi nici în weekend-uri', şi că ea personal nu avea permis de conducere.

Ina, instituţie însărcinată cu gestionarea şi arhivarea producţiei audiovizuale din Franţa, are în jur de 1.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 40 de milioane de euro.

Acest caz intervine după alte scandaluri care implică şefi ai unor instituţii franceze, ce profită de pe urma unei legislaţii adesea ambigue.

Astfel, preşedintele-director general al Radio France, Mathieu Gallet, predecesorul lui Agnes Saal la Ina, a fost pus recent sub acuzare pentru cheltuieli legate de renovarea biroului său, de achiziţionarea unui autoturism sau de retribuirea unui consilier în comunicare.

Inspectoratul general al finanţelor (IGF) a considerat, cu toate acestea, că niciuna dintre aceste cheltuieli nu prezintă un 'caracter abuziv', dezvăluind în acelaşi timp că 'nu există reguli sau bune practici generale şi (unanim) recunoscute în ceea ce priveşte cheltuielile instanţelor de conducere din sfera publică'.

 

×
Subiecte în articol: Franta taxi
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close