Antena 3 CNN Externe Rezultate oficiale preliminare: 95,5% dintre votanţi au aprobat ALIPIREA Crimeei la Rusia

Rezultate oficiale preliminare: 95,5% dintre votanţi au aprobat ALIPIREA Crimeei la Rusia

Rezultate oficiale preliminare: 95,5% dintre votanţi au aprobat ALIPIREA Crimeei la Rusia
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
16 Mar 2014   •   23:10
UPDATE 23.10 - Peste 95% dintre votanţi au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale, relatează AFP.
   
"95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia", a anunţat preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev.


UPDATE 20.00 -
Locuitorii Peninsulei Crimeea au votat în proporţie covârşitoare pentru alipirea regiunii la Rusia, potrivit exit poll-urilor, cu un procent de 93%, informează Russia Today, pe contul de Twitter.

Potrivit rt.com, prezenţa la vot în Crimeea a fost de 64%.

"93% dintre locuitorii Crimeei s-au pronunţat pentru alipirea la Rusia, (iar) 7% s-au pronunţat pentru un statut autonom al Crimeei în cadrul Ucrainei", potrivit acestui sondaj difuzat de autorităţile separatiste din Crimeea, citat de AFP.



UPDATE 17:50
- Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a solicitat OSCE să trimită de urgenţă observatori în "estul şi sudul Ucrainei", inclusiv în Crimeea, care votează duminică într-un referendum pentru alipirea la Rusia, relatează AFP, conform Mediafax.
"Mandatul lor este necesar să se extindă în estul şi în sudul Ucrainei, inclusiv în Crimeea", a declarat Iaţeniuk, citat într-un comunicat emis de Guvern.
"Sper ca o decizie să fie adoptată în cursul unei reuniuni extraordinare a OSCE", a adăugat el.

-----------------

 
UPDATE 15:15 - Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea votau masiv duminică pentru alipirea peninsulei la Rusia, autorităţile separatiste preconizând deja o rată record de participare, relatează AFP, conform Mediafax.
Referendumul, denunţat de Kiev şi Occident, se desfăşoară în prezenţa trupelor ruse care deţin controlul asupra regiunii de două săptămâni, alături de miliţii separatiste.
La Sevastopol, un oraş istoric care găzduiesşte Flota rusă la Marea Neagră de peste 200 de ani, alegătorii s-au precipitat masiv la urne încă de duminică dimineaţa. Într-o secţie de votare instalată într-un centru de afaceri şi cultural, votul a început înainte de deschiderea oficială a referendumului. Ulterior, 65 de alegători au votat în decurs de jumătate de oră, a constatat un jurnalist AFP.
La Bahcisarai, "capitala" comunităţii musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea consultărilor, tătarii au rămas în casă. Doar ucraineni de origine rusă votau cu entuziasm, încântaţi să scape cât mai repede de paşaportul ucrainean şi sperând să trăiească mai bine cu subvenţii de la Moscova.
În alte secţii de votare de la Sevastopol şi Simferopol, capitala peninsulei separatiste, jurnalişti, inclusiv AFP, au fost împiedicaţi să pătrundă în incintă, în unele cazuri.

-----------------

Un milion şi jumătate de alegători din Peninsula ucraineană Crimeea au început să voteze duminică în vederea unei alipiri la Rusia, într-un scrutin denunţat de întreaga lume dar susţinut de Moscova şi al cărui rezultat nu ridică nicio îndoială, relatează AFP, conform Mediafax.
În contextul în care trupe ruse şi miliţii proruse sunt mobilizate în Crimeea, locuitorii acestei regiuni din sudul Ucrainei sunt invitaţi să aleagă între integrarea în Federaţia Rusă şi o autonomie mai largă în interiorul Ucrainei.
Jurnalişti AFP au văzut primii alegători intrând într-o secţie de votare la Simferopol, capitala regiunii.
Ei au observat, de asemenea, aproximativ 20 de persoane care se pregăteau să voteze la Bahcisarai, principalul oraş al comunităţii musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea scrutinului.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close