Antena 3 CNN Externe Finlanda îşi va statua, pe 28 februarie, poziţia privind aderarea României în spaţiul Schengen

Finlanda îşi va statua, pe 28 februarie, poziţia privind aderarea României în spaţiul Schengen

Finlanda îşi va statua, pe 28 februarie, poziţia privind aderarea României în spaţiul Schengen
Sursa foto: Foto: civitas.org.uk
04 Feb 2012   •   18:41

Guvernul finlandez urmează să îşi declare poziţia faţă de aderarea României la spaţiul Schengen într-o şedinţă care va avea loc pe 28 februarie, au declarat surse diplomatice citate de Agerpres.

La jumătatea lunii noiembrie 2011, ministrul finlandez pentru afaceri europene, Alexander Stubb, a anunţat că Finlanda a renunţat parţial la opoziţia sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Oficialul finlandez afirma că autorităţile de la Helsinki şi-au relaxat poziţia şi doresc un plan de compromis. 'Este o abordare în două etape. Mai întâi ar fi deschise spaţiul aerian şi graniţele maritime, iar ulterior să se ia o decizie şi cu privire la frontierele terestre', a explicat el, citat de Reuters.

Potrivit lui Stubb, prima etapă, planificată pentru martie 2012, implică deschiderea spaţiului aerian şi a graniţelor maritime cu cele două ţări, urmând ca în luna iulie să înceapă discuţiile despre graniţele terestre. 'Încercăm să ne asigurăm de etanşeitatea sistemului Schengen şi de rezolvarea problemelor legate de măsuri împotriva crimei internaţionale, pentru respectarea domniei legii şi pentru combaterea corupţiei', a explicat Stubb, citat de Reuters.

Totuşi, autorităţile de la Helsinki au adăugat că se aşteaptă raportul intermediar din luna februarie elaborat de Comisia Europeană în cadrul MCV înainte de a se trece la următoarea etapă.

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close