Antena 3 CNN Externe FMI avertizează că ar putea urma o nouă criză financiară precum cea din 2008. Ce greșeală a făcut Donald Trump

FMI avertizează că ar putea urma o nouă criză financiară precum cea din 2008. Ce greșeală a făcut Donald Trump

FMI avertizează că ar putea urma o nouă criză financiară precum cea din 2008. Ce greșeală a făcut Donald Trump
19 Apr 2017   •   16:05

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat miercuri că propunerile preşedintelui SUA, Donald Trump, referitoare la reducerea taxelor pentru companii şi revenirea asupra unor modificări aduse reglementării financiare, ar putea da naştere unui comportament de asumare excesivă de riscuri similar cu cel care a precedat criza financiară din 2008, informează Reuters.

În raportul său bianual intitulat "Global Financial Stability Report", FMI susţine că, în general, riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus în ultimele şase luni pe fondul îmbunătăţirii ritmului de creştere a economiei mondiale şi a majorării dobânzilor care au dus la îmbunătăţirea câştigurilor băncilor. Cu toate acestea, Fondul avertizează că firmele americane ar putea să nu poată să transfere lichidităţile apărute de pe urma propunerilor lui Donald Trump, vizând reducerea taxelor pe companii, în investiţii productive care să stimuleze creşterea economică sustenabilă. În schimb, Fondul susţine că acest val de lichidităţi, care va include şi profiturile repatriate de corporaţii, va fi direcţionat spre investiţii riscante.

"Cash flow de pe urma reformelor fiscale ar putea apărea mai ales în sectoarele care în trecut s-au angajat în asumarea excesivă de riscuri financiare", subliniază FMI.

Raportul publicat miercuri precizează că ultimele modificări majore ale sistemului de taxe au fost urmate de o creştere a asumării de riscuri financiare, precum reforma fiscală din 1986 şi amnistia privind repatrierea profilurilor companiilor din 2004. În ambele cazuri, aceste reforme ale sistemului de taxe au dus la asumarea excesivă de riscuri care au fost urmate de recesiuni, în 1990 şi 2008.

Dacă piaţa din SUA nu va avea capacitate de a absorbi stimulentele apărute de pe urma propunerilor preşedintelui Donald Trump vizând reducerea taxelor şi cheltuielile în infrastructură, atunci inflaţia şi dobânzile ar putea creşte mai rapid decât se preconizează. La rândul lor aceste creşteri ar putea majora volatilitatea de pe piaţă şi costul cu serviciul datoriei pentru companii.

De asemenea, FMI este de părere că există loc pentru o ajustare fină a reglementărilor din sectorul financiar american dar atrage atenţia aspra unei diluări generale a noilor norme mai stricte de capital pentru băncile americane introduse după criza financiară din 2008.

În cea ce priveşte pieţele emergente, raportul FMI susţine că riscurile la adresa stabilităţii financiare rămân ridicate. În plus, aceste economii se confruntă cu o ameninţare dublă din partea creşterii protecţionismului care ar putea reduce cererea pentru exporturile lor, precum şi din partea unei creşteri mai rapide a inflaţiei şi a dobânzilor în SUA, care ar putea duce la ieşiri semnificative de capital şi ar îngreuna serviciul datoriei externe pentru economiile emergente.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Donald Trump FMI
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close