Antena 3 CNN Externe Germania îşi judecă fostul preşedinte. Christian Wulff, chemat să dea socoteală în faţa justiţiei

Germania îşi judecă fostul preşedinte. Christian Wulff, chemat să dea socoteală în faţa justiţiei

Germania îşi judecă fostul preşedinte. Christian Wulff, chemat să dea socoteală în faţa justiţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Noi 2013   •   18:58

Procesul în cazul fostului preşedinte german Christian Wulff, acuzat de trafic de influenţă, a fost deschis joi la Hanovra (est), fiind prima dată când un fost şef de stat din Germania este chemat în faţa justiţiei, informează AFP.

În total, 22 de zile de audiere, eşalonate până în aprilie 2014, au fost programate şi peste patruzeci de martori vor fi chemaţi la bară pentru a stabili dacă Wulff a profitat în mod neîntemeiat de generozitatea unui prieten, producător de film, care i-a achitat nota de plată la un hotel şi o vizită la sărbătoarea berii de la Munchen reprezentând suma de 700 de euro.

''Nu este o zi uşoară. Sper să înlătur toate acuzaţiile la adresa mea, deoarece m-am comportat întotdeauna în mod corespunzător'', a declarat Wulff presei în faţa Palatului de Justiţie.

Christian Wulff a fost nevoit să-şi dea demisia în februarie 2011, după ce imunitatea sa a fost ridicată de către justiţie, care anchetează mai multe fapte litigioase.

Primele informaţii dezvăluite de presă se refereau la un împrumut în condiţii deosebit de favorabile acordat pentru o achiziţie imobiliară pe vremea când Wulff era ministru-preşedinte al landului Saxonia Inferioară (2003-2010). Dezvăluirile s-au intensificat apoi în legătură invitaţii, privilegiile şi alte cadouri al căror destinatar ar fi fost Wulff.

În cele din urmă, justiţia n-a putut să reţină decât invitaţia de la Munchen şi îi propusese lui Wulff un aranjament amiabil, cu condiţia recunoaşterii culpabilităţii şi a achitării unei amenzi de 20.000 de euro. Dar Wulff, care într-un timp era o stea în ascensiune a conservatorilor Angelei Merkel şi se vehicula că ar fi chiar un potenţial succesor al cancelarului, a respins această ofertă, preferând să-şi apere onoarea în cadrul unui proces public.



×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close