Antena 3 CNN Externe Israel salută eforturile Egiptului de a introduce un armistiţiu, dar acuză Hamas că i-a "respins propunerea"

Israel salută eforturile Egiptului de a introduce un armistiţiu, dar acuză Hamas că i-a "respins propunerea"

Israel salută eforturile Egiptului de a introduce un armistiţiu, dar acuză Hamas că i-a "respins propunerea"
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
18 Noi 2012   •   16:38

Preşedintele israelian Shimon Peres a salutat duminică "eforturile" preşedintelui egiptean Mohamed Morsi "în vederea introducerii unui armistiţiu", dar a acuzat mişcarea islamistă palestiniană Hamas că i-a "respins" propunerea, până în prezent, într-un interviu pentru Sky News, relatează AFP.
   
Întrebat despre posibilitatea ca acest conflict între Israel şi grupări palestiniene armate din Fâşia Gaza să se relaxeze, Shimon Peres a răspuns că "în ceea ce ne priveşte, răspunsul este da".
   
"Apreciem eforturile preşedintelui egiptean în vederea introducerii unui armistiţiu. Însă, până în prezent, Hamas a respins propunerea preşedintelui egiptean", a declarat el.
   
"Scopul nostru este pacea, scopul lor este să distrugă Israelul. Nu este o situaţie uşoară", a adăugat preşedintele israelian. "Nu noi am început să tragem", a constinuat el, oferind asigurări că ţara sa acţionează cu scopul de a se "apăra".
   
Sâmbătă, preşedintele egiptean Mohamed Morsi a declarat că are "câteva indicii cu privire la posibilitatea unui armistiţiu în curând", anunţând contacte "energice" cu palestinienii şi Israelul, dar adăugând că încă nu existau "garanţii".
   
Preşedintele israelian a dat asigurări că ţara sa, care a declanşat miercuri o operaţiune militară împotriva Fâşiei Gaza, în care se află la putere mişcarea islamistă Hamas, depune "un efort suprem să nu lovească civili şi imobile locuite de civili". "Din nefericire, ei îşi utilizează casele şi chiar moscheile pentru a ascunde armament, a instala în ele cartiere generale şi a trage", a subliniat Peres.
   
După ce bombardamente israeliene au atins două centre de presă, în centrul oraşului Gaza, în noaptea de sâmbătă spre duminică, rănind cel puţin opt jurnalişti, potrivit unor surse medicale palestiniene, Shimon Peres a oferit asigurări că Israelul nu viza jurnalişti.
   
"Jurnaliştii nu sunt ţintele noastre. Noi am bombardat cartiere generale în care pot exista jurnalişti. Este foarte dur, pentru noi, să aflăm acest lucru", a declarat şeful statului.
   
"Guvernul acţionează ca un Guvern responsabil, care trebuie să îşi apere cetăţenii, tineri şi bătrâni", a subliniat Shimon Peres.

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close