Antena 3 CNN Externe Japonezii au început să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze în zone înalte, după cutremurul de 7,3 pe Richter

Japonezii au început să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze în zone înalte, după cutremurul de 7,3 pe Richter

Japonezii au început să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze în zone înalte, după cutremurul de 7,3 pe Richter
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    07 Dec 2012   •   13:12

Un prim val cu înălţimea de un metru a atins uscatul în Japonia, în jurul orei locale 18.00 (11.00, ora României), la nivelul oraşului Ishinomaki, după cutremurul de 7,3 pe Richter, astfel că mulţi locuitori şi-au părăsit casele.

Într-unul din oraşele afectate de tsunamiul din martie 2011, Minamisanriku, în prefectura Miyagi, oamenii au fugit din locuinţe, refugiindu-se în zone mai înalte, după ce au primit ordin de evacuare.

"Îndemnăm locuitorii să evacueze spre zone mai înalte prin intermediul unui post radio special pentru (situaţii de) catastrofă", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul primăriei localităţii de coastă dur afectate anul trecut în martie.

"Se face noapte şi nu putem să vedem dacă oamenii evacuează (zona). Telefoanele, fixe şi mobile, nu mai funcţionează, ceea ce complică şi mai mult lucrurile", a continuat Ryuichi Omori.

"Cutremurul nu a fost enorm, dar a durat destul de mult timp. Nu are nimic a face cu cel de anul trecut. Municipalitatea lucrează la crearea de echipe în caz de catastrofă", a mai precizat funcţionarul municipal.

Niciuna dintre centralele nucleare afectate de seismul devastator din 2011 nu a suferit pagube în urma cutremurului de 7,3 pe Richter, produs vineri în Japonia, au anunţat autorităţile.

Compania de electricitate care exploatează Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, grav avariată în urma tsunamiului din martie 2011, a anunţat că instalaţia nu prezintă nicio anomalie suplimentară după seismul de vineri.

Potrivit agenţiilor de presă japoneze, celelalte două centrale nucleare din această zonă, Fukushima Daiini şi Onagawa, nu par să fi fost afectate imediat după seism.

Seismul, resimţit puternic şi la Tokyo, s-a produs la ora locală 17.18 (10.18, ora României) în largul coastelor de nord-est, cu un hipocentru estimat la o adâncime de aproximativ zece kilometri.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,3 pe Richter, a avut loc vineri în largul nord-estului Japoniei. Seismul a fost urmat de şase replici şi de un val de tsunami de un metru înălţime.

Cutremurul a fost resimţit puternic în foarte multe regiuni din Japonia, în primul rând în prefecturile sinistrate de un cutremur cu magnitudinea 9, la 11 martie 2011. Acest cutremur a antrenat un tsunami uriaş, iar o dublă catastrofă s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi şi a provocat un accident nuclear major la Centrala Fukushima.

Alerta de tsunami a fost lansată pentru toată coasta de nord-est a ţării, pe o lungime totală de peste 500 de kilometri, din nord şi până în sud.

Agenţia meteorologică a avertizat că tsunamiul ar putea să atingă doi metri înălţime în anumite puncte ale coastei de nord-est.











×
Subiecte în articol: cutremur Japonia cutremur seism japonia
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close