Antena 3 CNN Externe Ministrul francez al Apărării a vorbit despre riscurile jihadiste în rândul armatei

Ministrul francez al Apărării a vorbit despre riscurile jihadiste în rândul armatei

Ministrul francez al Apărării a vorbit despre riscurile jihadiste în rândul armatei
Sursa foto: Foto:ibtimes.co.uk
22 Ian 2015   •   15:27

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a vorbit joi despre riscurile jihadiste în rândul armatei franceze, dar şi în alte domenii profesionale, apreciind însă că trebuie păstrat "secretul" pe această temă, informează AFP.
   
"Există (printre jihadişti) foşti militari, ca şi profesionişti din alte domenii (...). Nu cred că este necesar să identificăm liste de apartenenţă la un corp sau altul de activitate socială, pentru a spune că terorismul vine de aici", a declarat ministrul la postul de radio RTL.
   
Ministrul a refuzat să estimeze numărul foştilor militari vizaţi, care potrivit presei ar fi aproximativ zece. "Lupta împotriva terorismului necesită un minimum de secret pentru acţiune. Cred că nu este de dorit să spunem mai mult", a adăugat el.
   
Referitor la ministerul său, Jean-Yves Le Drian a subliniat că armata "monitorizează" îndeaproape riscurile de radicalizare în rândurile sale, precum şi cazurile soldaţilor plecaţi să se alăture jihadului în Irak şi Siria.
   
"În prezent 3.000 de persoane trebuie monitorizate, existând riscul de a deveni terorişti sau fiind deja actori. Printre ele sunt şi foşti militari, dar noi ştim acest lucru şi îi urmărim", a precizat el.
   
"Avem servicii interne în armata franceză care monitorizează îndeaproape riscurile potenţiale pe care le pot reprezenta anumite elemente. Noi ştim, îi urmărim şi acţionăm", a subliniat Le Drian.
   
"Trebuie să luptăm global împotriva terorismului. Asta facem cu mijloacele armatei şi ale serviciilor de informaţii care depind de ministrul de Interne", a continuat ministrul Apărării.
   
Autorităţile franceze par deosebit de îngrijorate de riscurile de radicalizare în cadrul armatei, unde candidaţi potenţiali la jihad s-ar putea antrena pentru folosirea armelor şi explozibililor.
   
Majoritatea foştilor militari francezi ajunşi în Siria şi Irak, inclusiv veterani ai forţelor speciale şi ai Legiunii Străine, au devenit membri ai grupului terorist sunnit Stat Islamic, precizează postul RFI.
   
Potrivit L'Opinion, unul dintre veteranii fugiţi în Orientul Mijlociu a fost membru al Regimentului I de paraşutişti al infanteriei marine din Bayonne, un regiment de elită al armatei franceze, şi a urmat un antrenament specific trupelor comando.

×
Subiecte în articol: Franta atac terorist jihad
Parteneri
Revolta fermierilor împotriva unui nou sistem antigrindină
x close