Antena 3 CNN Externe Navele militare iraniene care se îndreptau spre Yemen au schimbat direcţia, urmând să revină în Iran

Navele militare iraniene care se îndreptau spre Yemen au schimbat direcţia, urmând să revină în Iran

Navele militare iraniene care se îndreptau spre Yemen au schimbat direcţia, urmând să revină în Iran
Sursa foto: Foto: indianexpress.com
24 Apr 2015   •   20:27

Grupul naval iranian care se îndrepta spre Yemen a schimbat direcţia, urmând să revină în Iran, în contextul prezenţei unor nave militare americane în largul coastelor yemenite, anunţă oficiali americani citaţi de CNN.

Navele militare iraniene au schimbat cursul joi seară, iar vineri se îndreptau spre Iran.

"Este un semnal promiţător", a declarat un oficial militar american.

În acest context, portavionul USS Theodore Roosevelt a primit ordinul de a se îndrepta spre Golful Persic.

Nave militare americane au ajuns, marţi, în Marea Arabiei şi în Golful Aden pentru a intercepta convoiul naval iranian suspectat că urma să aprovizioneze cu armament insurgenţii huthi din Yemen, vizaţi de raiduri aeriene ale unei coaliţii coordonate de Arabia Saudită.

"Monitorizăm cu atenţie situaţia din Marea Arabiei şi din Golful Aden", declara Kevin Stephens, un oficial din cadrul Flotei militare a V-a a Statelor Unite. "Nu discutăm despre numărul şi tipul de vase monitorizate şi nu facem speculaţii despre destinaţiile acestora", a spus oficialul militar american.

Comandantul Forţelor navale iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, susţinea că flota sa opera legal: "Nu vom lăsa pe nimeni să ne transmită avertizări sau ameninţări, deoarece ne desfăşurăm activităţile în conformitate cu legislaţia internaţională".

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită (o ţară preponderent sunnită) efectuează de peste o lună raiduri aeriene împotriva insurgenţilor huthi din Yemen. Iranul, o ţară majoritar şiită, este acuzat de susţinerea rebelilor din Yemen.

×
Subiecte în articol: Yemen
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close