Antena 3 CNN Externe Noul secretar general: NATO poate să desfăşoare trupe oriunde vrea

Noul secretar general: NATO poate să desfăşoare trupe oriunde vrea

Noul secretar general: NATO poate să desfăşoare trupe oriunde vrea
Sursa foto: Foto: Agerpres/Tanjug
de M.Z.    |    06 Oct 2014   •   10:53

Alianţa Nord-Atlantică poate să desfăşoare trupe oriunde vrea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, luni, în Polonia, în prima sa vizită în străinătate de la preluarea oficială a postului la 1 octombrie.

 
Pe fondul crizei din Ucraina, NATO şi-a intensificat în mod semnificativ activitatea la graniţele sale estice şi şi-a anunţat intenţia de crea o forţă de reacţie rapidă, de înaltă mobilitate, a cărei infrastructură este de aşteptat să fie desfăşurată în Europa de Est, potrivit Ria Novosti, informează Agerpres.
 
În acest context, Rusia a denunţat o creştere fără precedent a activităţii militare a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în Europa.
 
"Anul viitor, la o întâlnire ministerială, vom lua o decizie cu privire la crearea unei forţe de reacţie rapidă, dar chiar şi înaintea de a fi creată, NATO are şi aşa o armată puternică. O putem plasa oriunde dorim", a subliniat Jens Stoltenberg, a cărui agendă la Varşovia este dominată de probleme legate de întărirea flancului estic al Alianţei şi dezvoltarea unei forţe de reacţie rapidă.
 
În acest sens, el se va întâlni cu preşedintele Bronislaw Komorowski, cu premierul Ews Kopacz, cu miniştrii Apărării şi afacerilor externe, urmând să se deplaseze la baza aeriană Lusk, unde staţionează soldaţi NATO pe bază de rotaţie.
 
"Ne aşteptăm că secretarul general Stoltenberg, ca fost prim-ministru al Norvegiei, să fie conştient de ameninţarea cu care se confruntă Europa de Est", a spus ministrul Apărării polonez, Tomasz Siemoniak, vicepremier.
 
Vizita sa în Polonia, potrivit acestuia, subliniază faptul că "Estul este acum pentru NATO cel mai important lucru".
 
Varşovia speră să-i fie acordată o atenţie mai mare din partea conducerii NATO, mai ales în legătură cu faptul că viitorul summit al Alianţei din 2016 va avea loc în capitala Poloniei, conform experţilor locali.
 

×
Subiecte în articol: NATO Jens Stoltenberg
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close