Antena 3 CNN Externe O casă ISIS, plină cu bani, a fost bombardată de SUA în Irak

O casă ISIS, plină cu bani, a fost bombardată de SUA în Irak

O casă ISIS, plină cu bani, a fost bombardată de SUA în Irak
Sursa foto: foto: Facebook/US Army
12 Ian 2016   •   14:21

Statele Unite au distrus, în urma unui raid aerian, o clădire din oraşul irakian Mosul în care se afla o sumă foarte mare de bani, pe care gruparea Stat Islamic o folosea pentru a-şi plăti luptătorii şi pentru operaţiuni aflate în desfăşurare, au declarat pentru CNN doi oficiali de la Pentagon.

Aceştia nu au putut spune cu exactitate ce sumă de bani era depozitată în clădire şi în ce monedă, însă unul dintre ei a spus că este vorba despre "milioane".

Două bombe, cu greutatea de aproximativ un kilogram, au distrus rapid zona. Oficialii au spus că Statele Unite planuiesc să lovească mai multe astfel de ţinte financiare, pentru a diminua capacitatea reţelei Stat Islamic (SI) de a funcţiona ca entitate cvasi-statală.

Aceasta este o extindere a listei cu ţinte, eveniment similar cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când avioane americane au început să atace camioane ale SI care transportau petrol.

După ce au obţinut informaţii despre aşa numitul "punct de colectare şi distribuire a banilor", aeronavele şi dronele americane au urmărit zona timp de mai multe zile, încercând să identifice momentul în care acolo s-ar fi aflat cât mai puţini civili.

În final, a fost luată decizia ca atacul asupra clădirii să fie lansat duminică dimineaţa, întrucât civilii se aflau în apropiere în timpul zilei, iar personalul SI lucra acolo pe timpul nopţii.

Comandanţii americani au avut în vedere până la 50 de victime ale raidului aerian, pe fondul importanţei ţintei, însă o primă evaluare făcută în urma atacului a indicat faptul că probabil au fost ucise de la cinci până la şapte persoane.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au anunţat că vor evalua toate ţintele în mod individual şi că ar putea avea o disponibilitate mai mare în ceea ce priveşte tolerarea victimelor în rândul civililor, dacă, în schimb, vor putea bombarda ţinte mai importante.

×
Subiecte în articol: ISIS bombardament Irak
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close