Antena 3 CNN Externe Occidentul acuză: Grupările proruse din Ucraina se dotează cu tancuri şi lansatoare de rachete

Occidentul acuză: Grupările proruse din Ucraina se dotează cu tancuri şi lansatoare de rachete

Occidentul acuză: Grupările proruse din Ucraina se dotează cu tancuri şi lansatoare de rachete
de S.T.    |    14 Iun 2014   •   19:11

Occidentul a acuzat Rusia că sprijină în secret insurecţia armată prorusă din estul Ucrainei trimiţându-i arme, în timp ce Kievul se pregăteşte de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni, transmite AFP.

Statele Unite au afirmat vineri că Rusia a furnizat insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei tancuri şi lansatoare de rachete, material care a depăşit în ultimele zile frontierea dintre cele două ţări.

Şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat, vineri, de informaţii potrivit cărora grupările proruse din Ucraina se dotează cu "arme grele provenind din Rusia, inclusiv tancuri".

"Dacă aceste informaţii se vor confirma, ar fi o escaladare gravă a crizei din estul Ucrainei", a spus el.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a cerut Rusiei să lanseze un proces de dezescaladare, să contribuie la dezarmarea rebelilor proruşi şi să stopeze fluxul de arme şi de combatanţi care intră în Ucraina, într-o discuţie la telefon, vineri, cu şeful de stat rus, Vladimir Putin.

Preşedinţia ucraineană a afirmat joi că "rebeli din est" au "utilizat pentru prima dată tancuri" provenite din Rusia.

Guvernul de la Kiev a anunţat vineri că se pregăteşte de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni. Negociatorii Kievului şi Moscovei în domeniul energetic sunt în impas, după ce Ucraina a refuzat în această săptămână să accepte condiţiile puse de Rusia.

Gigantul rus Gazprom a fixat ziua de luni ca dată-limită pentru rambursarea datoriei de aproape două miliarde de dolari a Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close