Antena 3 CNN Externe Oficiali americani: Autorul atacului de la Burgas era membru Hezbollah

Oficiali americani: Autorul atacului de la Burgas era membru Hezbollah

Oficiali americani: Autorul atacului de la Burgas era membru Hezbollah
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    20 Iul 2012   •   10:13

Autorul atentatului antiisraelian comis miercuri pe aeroportul din Burgas, Bulgaria ar fi un membru al unei celule Hezbollah care căuta ținte, susţin oficiali american.
Potrivit sursei citate, autorul atacului a "acţionat la indicaţia strictă" de a ataca ţinte israeliene atunci când apar ocazii, iar indicaţiile au fost date grupării libaneze Hezbollah de Iran, principalul său susţinător financiar, scrie New York Times în ediția on-line.

De asemenea, alţi doi oficiali americani au confirmat că Hezbollah se află în spatele atacului, dar au refuzat să ofere detalii suplimentare.

Atentatul de miercuri seară din Bulgaria ar fi o răzbunare faţă de asasinarea unui om de ştiinţă iranian care lucra în domeniul nuclear, atribuită de Teheran Israelului.
"A fost ochi pentru ochi", a declarat oficialul citat sub acoperirea anonimatului.

În timp ce atacul de la Burgas corespunde modului de operare al Hezbollah, susţine oficialul israelian, nu este clar dacă autorul a intenţionat să se arunce în aer sau dacă a suferit ceea ce el a numit un "accident de muncă".

Autorul avea un permis de conducere fals din Michigan, dar nu există informaţii că acesta ar avea vreo legătură cu Statele Unite.

În atentatul produs miercuri şi-au pierdut viaţa şapte persoane - şase turişti israelieni şi şoferul bulgar al autocarului. Peste 30 de persoane sunt rănite, dintre care trei sunt în continuare în stare gravă şi au fost internate în spitale din Sofia.

Turiştii au sosit în Bulgaria cu zborul nr. 392 al companiei Air Via care a aterizat la ora 16.43. Cu acest avion au călătorit 154 de persoane, dintre care 146 adulţi şi opt copii. Se presupune că după aterizarea avionului, teroristul care a stat până atunci în sala de aşteptare s-a alăturat turiştilor şi s-a dus la autocar împreună cu ei. Explozia s-a produs în momentul în care el îşi punea bagajele în portbagajul vehiculului.



×
Subiecte în articol: Burgas Bulgaria atentat morti raniti Hezbollah
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close