Antena 3 CNN Externe Premierul israelian a cerut scuze Turciei pentru raidul din 2010 care a ucis nouă persoane

Premierul israelian a cerut scuze Turciei pentru raidul din 2010 care a ucis nouă persoane

Premierul israelian a cerut scuze Turciei pentru raidul din 2010 care a ucis nouă persoane
de M.T.    |    22 Mar 2013   •   17:59

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a prezentat scuze omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru moartea a nouă pasageri turci în timpul raidului împotriva unei flotile cu ajutor umanitar cu destinaţia Fâşia Gaza care s-a petrecut în 2010.

Mai mult decât atât, într-o convorbire telefonică pe care a purtat-o cu Erdogan, Netanyahu a fost de acord să plătească despăgubiri familiilor victimelor.

Anterior, primul ministru al Israelului îşi exprimase doar regretul pentru moartea celor nouă pasageri.

Incidentul din 2010 a dus la o răcire sensibilă a relaţiilor dintre cei doi importanţi aliaţi ai Statelor Unite, însă vizita lui Barack Obama în Israel a dus la o detensionare a situaţiei.

Înainte de a părăsi Israelul cu destinaţia Iordania, Obama a dezvăluit că cei doi premieri au discutat la telefon.

„Statele Unite apreciază foarte mult parteneriatele cu Turcia şi Israel şi acordă o mare importanţă restabilirii unor relaţii pozitive între ele, îns copul de a asigura pacea şi securitatea în regiune”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui american.

Ofiacialii americani au declarat jurnaliştilor că Netanyahu a recunoscut de asemenea „greşelile operaţionale” care s-au comis.

Recep Tayyip Erdogan a spus de mai multe ori în trecut că cele două condiţii pentru restabilirea relaţiilor cu Israelul sunt scuzele publice şi compensaţiile pentru familiile victimelor.



×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close