Antena 3 CNN Externe Preşedintele Cehiei a validat oficial autodizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului

Preşedintele Cehiei a validat oficial autodizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului

Preşedintele Cehiei a validat oficial autodizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    28 Aug 2013   •   19:07

Preşedintele ceh, Milos Zeman, a validat oficial, miercuri, autodizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului, confirmând organizarea de alegeri anticipate pe 25 şi 26 octombrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Hana Burianova, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Viitorul scrutin are rolul de a pune capăt crizei politice care a urmat răsturnării guvernului de centru-dreapta condus de Petr Necas, în urma unui scandal de corupţie şi abuz de putere, la jumătatea lunii iunie.

Autodizolvarea camerei inferioare a fost votată în urmă cu o săptămână, iar Constituţia cehă prevede organizarea de alegeri anticipate în termen de 60 de ani.

Dizolvarea forului legislativ fost decisă după ce un „guvern de experţi” format de economistul Jiri Rusnok, instalat la scurt timp după demisia lui Necas, nu a reuşit să obţină votul de încredere al deputaţilor, pe 7 august.

La alegerile din octombrie nu va participa şi fostul preşedinte Vaclav Klaus, după ce, în urmă cu patru zile, declarase că se gândeşte „serios” la o revenire în viaţa politică şi la crearea unui nou partid de dreapta.

„Am decis, după o îndelungată şi dureroasă reflecţie, să nu mă prezint la aceste alegeri”, a spus Klaus, al cărui al doilea şi ultim mandat de preşedinte a expirat în luna martie.

Potrivit sondajelor de opinie, partidul social-democrat CSSD este principalul favorit al viitorului scrutin legislativ.

×
Subiecte în articol: Cehia criza politica Milos Zeman alegeri
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close