Antena 3 CNN Externe Serviciile secrete germane, în mijlocul unui scandal de spionaj. Nemţii anunţă începerea unei anchete privind legăturile cu NSA

Serviciile secrete germane, în mijlocul unui scandal de spionaj. Nemţii anunţă începerea unei anchete privind legăturile cu NSA

Serviciile secrete germane, în mijlocul unui scandal de spionaj. Nemţii anunţă începerea unei anchete privind legăturile cu NSA
Sursa foto: Foto: n-tv.de
22 Iul 2013   •   17:48

Guvernul german a anunţat luni deschiderea unei anchete privind o colaborare a serviciului său de informaţii cu corespondentul său american NSA, în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului Der Spiegel despre un schimb masiv de date între cele două ţări, informează AFP.
   
Cancelaria "a lansat o verificare aprofundată" în acest sens, a anunţat un purtător de cuvânt, Georg Streiter, într-o conferinţă de presă obişnuită.

Guvernul german ia "foarte în serios" problemele ridicate de informaţii publicate de presa germană în weekend, a adăugat el.
   
"Rezultatele acestei anchete vor fi comunicate în curând" Comisiei parlamentare de control al serviciilor de informaţii interne şi externe germane, a adăugat Streiter. Această autoritate este îndemnată să analizeze această problemă începând de miercuri şi până vineri, a anunţat el.
   
Săptămânalul german Der Spiegel a scris, bazându-se pe documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden, un fugar căutat de Washington pentru spionaj, că Biroul pentru protecţia Constituţiei (serviciul de informaţii externe) şi serviciile secrete germane (BND) utilizează un software pentru supraveghere online aparţinând NSA cunoscut sub numele de "XKeyscore".
   
Potrivit Der Spiegel, acest software permite să se vadă ce cuvânt-cheie a introdus o persoană suspectă într-un motor de căutare pe Internet.
   
Aceste acuzaţii au fost respinse duminică de către serviciile secrete germane. Directorul serviciilor de informaţii interne Hans-Georg Maassen a declaat că aceste servicii testează softwareul, fără să îl utilizeze în activitatea lor. Directorul BND Gerhard Schindler a dezminţit, de asemenea, ideea unui schimb masiv de date între serviciile american şi german.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close