Antena 3 CNN Externe Spania nu e acasă - Tot mai mulţi români stabiliţi în Spania îşi pierd locurile de muncă

Spania nu e acasă - Tot mai mulţi români stabiliţi în Spania îşi pierd locurile de muncă

Spania nu e acasă - Tot mai mulţi români stabiliţi în Spania îşi pierd locurile de muncă
Sursa foto: Foto captură Antena 1
04 Oct 2012   •   21:28

După ani întregi de prosperitate, românii din Spania îşi pierd locurile de muncă unul după altul. Statisticile arată că numai un sfert dintre ei mai au contracte legale de muncă, adică 250 de mii dintr-un milion.

Situaţia s-a agravat anul trecut, după ce Spania a intrat în criză economică. În iulie 2011, Guvernul de la Madrid a hotărât legal, să înăsprească regulile de şedere şi de muncă pentru emigranţi.

Despre Piaţa Centrală din Coslada s-a dus vestea în toată regiunea Madrid. Se mai numeşte şi Piaţa Românilor, pentru că aici vin români - în căutarea unui loc de muncă - sau patroni - în căutare de muncitori ieftini şi buni.

Toţi aceşti români stau degeaba. O parte au muncit la firma lui Mihai Marin, la rândul său subcontractat ani buni de spanioli în toată Europa.

"Am lucrat ca subcontractor, sunt plătit la kilogramul de fier beton fabricat. Am muncit şi sâmbetele şi duminicile, pentru mine nu conta. Spaniolii nu făceau aşa ceva. Vinerea la ora 1 pleca acasă. Aşa am făcut un sfert din stadionul din Estate din Valencia", spune Mihai Marin, patronul unei firme româneşti de construcţii.

Acum însă roata s-a întors. Spania, ţara care a construit deceniul trecut mai mult decât Italia şi Germania la un loc, a ajuns în colaps, cu un şomaj care depăşeşte 25 la sută. Altădată căutaţi, muncitorii români trăiesc acum cât se mai poate din şomaj sau din orice altceva.

"Au fost utilizaţi practic când Spania a avut nevoie de ei, în perioada 2002-2007 în sectorul Construcţiilor, în momentul în care a apărut bula imobiliară, când s-a construit foarte mult", a declarat Silvia Marcu, doctor la Institutul de Cercetare a Ştiinţelor Umaniste Madrid

Acum, autorităţile spaniole nu mai ştiu cum să scape de români. Ce spun oamenii de rând?

"A greşit Spania că le-a permis atâtor români să vină aici? Nu cred că a fost o eroare. Cred că aşa ceva nici măcar nu se poate controla. Spania a deschis însă piaţa muncii, fără să calculeze înainte de câtă forţă de muncă era nevoie", răspunde un spaniol şomer.

Rămaşi pe drumuri, românii care nu mai cred în Spania fug unde văd cu ochii.

Locul românilor e însă luat de chinezi, ca peste tot în Europa. În Alcala de Henares, orăşel de lângă Madrid în care trăiesc 20 de mii de români, cea mai ieftină marfa românească NU la ei o găseşti.

Situaţia celor peste milion de români din Spania s-a agravat mult anul trecut. Atunci, Guvernul spaniol a decis că toţi imigranţii aflaţi pe teritoriul său trebuie să-şi refacă  dosarele de şedere şi de muncă. Condiţia obligatorie pentru a putea rămâne legal a fost prezentarea unei dovezi că au din ce trăi.

Singurii care mai rezistă în Spania sunt cei care au avut mereu contracte pe perioadă nedeterminată.

"Eu nu simt că e criză, lucrez exact ca acum 4-5-6 ani, cu acte, cu contract. Dar, eu numai legal am lucrat. Am cumpărat 2 apartamente în România, uite maşina asta am cumpărat-o, vacanţe", mărturiseşte Dorin Constantin, un şefer de autobuz în Coslada, Spania
 
Campania "Spania nu e acasă" continuă şi mâine la Observator.




×
Subiecte în articol: Campanie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close