Antena 3 CNN Externe TURCIA BOMBARDEAZĂ SIRIA, ca urmare a ATACURILOR CU OBUZE asupra unui sat turc

TURCIA BOMBARDEAZĂ SIRIA, ca urmare a ATACURILOR CU OBUZE asupra unui sat turc

TURCIA BOMBARDEAZĂ SIRIA, ca urmare a ATACURILOR CU OBUZE asupra unui sat turc
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
03 Oct 2012   •   22:43
UPDATE 23.55 -Reuniunea NATO s-a încheiat. Toate statele aliate au exprimat mesaje de solidaritate cu Turcia

UPDATE 23.30 -
O reuniune de urgenţă a Consiliului Atlanticului de Nord, din care fac parte ambasadorii celor 28 de ţări membre ale NATO, a început miercuri seara, la solicitarea Turciei, în urma unor tiruri siriene de obuze care au atins un sat turc, anunţă surse diplomatice.

UPDATE 23.00 -
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat miercuri Guvernul sirian să "respecte total integritatea teritorială a vecinilor", în urma unui tir cu obuze siriene împotriva unui sat din Turcia, relatează AFP.
   
Potrivit lui Ban Ki-moon, citat de către purtătorul său de cuvânt Martin Nesirky, acest incident "demonstrează o dată în plus că acest conflict din Siria ameninţă nu doar securitatea populaţiei siriene, ci are tot mai mult un impact negativ asupra vecinilor" Damascului.


CONSILIUL NATO SE VA REUNI DE URGENŢĂ. Ambasadorii alianţei militare se vor reuni în baza Articolului 4 din tratatul fondator al NATO, care permite statelor membre ale alianţei nord-atlantice să se consulte oricând integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricărui stat membru sunt ameninţate.


Turcia a bombardat, miercuri, ţinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile de obuze dinspre Siria în care au fost ucişi cinci civili şi rănind aproximativ alţi zece, într-o localitate la frontiera cu Turcia, a anunţat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.
   
"Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate din partea forţelor noastre armate (...), care au bombardat, de-a lungul frontierei, ţinte identificate pe radar", a precizat Erdogan într-un comunicat.

"Turcia nu va lăsa niciodată nepedepsite asemenea provocări din partea regimului sirian, care ameninţă securitatea noastră naţională, cu respectarea dreptului internaţional şi regulilor de intervenţie", a adăugat el.
   
Şeful Guvernului turc a anunţat totodată că ministrul său de Externe Ahmet Davutoglu s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi că "el a decis ca NATO îşi reuneşte Consiliul foarte curând".

Un atac cu obuze a avut loc miercuri la frontiera dintre Turcia şi Siria, act considerat de Turcia ca fiind "un incident foarte grav", avertizează vicepremierul turc Besir Atalay.


 

Statele Unite şi NATO au condamnat vehement atacul cu obuze lansat din Siria spre teritoriul turc, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, exprimându-şi "indignarea" în legătură cu incidentul produs la frontiera dintre Siria şi Turcia.


Iranul a avertizat recent Turcia împotriva oricărui atac pe teritoriul sirian, atenţionând că Teheranul va riposta "dur" pentru a veni în ajutorul aliatului său, informează al-Watan, un cotidian apropiat puterii de la Damasc.

Acest incident între Turcia şi Siria este cel mai grav de la cel în cursul căruia apărarea siriană antiaeriană a doborât, în iunie, un avion militar turc.





   

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close