Antena 3 CNN Externe Turcia: Premierul Ergodan este acuzat că limitează libertatea presei

Turcia: Premierul Ergodan este acuzat că limitează libertatea presei

Turcia: Premierul Ergodan este acuzat că limitează libertatea presei
de M.T.    |    24 Iul 2013   •   08:30

Principalul lider al opoziţiei din Turcia l-a acuzat, marţi, pe premierul Tayyip Erdogan că a forţat media locală să se autocenzureze, după ce o organizaţie a jurnaliştilor a anunţat că zeci de ziarişti au fost concediaţi pentru felul în care au acoperit protestele antiguvernamentale din această ţară, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Uniunea jurnaliştilor turci (TGS) a declarat că cel puţin 72 de jurnalişti au fost fie concediaţi, fie forţaţi să plece sau au demisionat în ultimele şase săptămâni, de la începerea protestelor înregistrate pe întreg teritoriul Turciei.

„De ce îi faceţi pe jurnalişti să plece? De ce îi forţaţi să plece? Pentru că scriu ştiri care nu le plac şefilor lor”, a declarat Kemal Kilicdaroglu, şeful Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia.

De asemenea, Kilicdaroglu consideră că media din ţară este controlată de guvern şi de poliţie, iar majoritatea patronilor din presă ascultă ordinele autorităţilor politice.

În ultimii ani, Turcia a coborât în clasamentele internaţionale privind libertatea presei, fiind vizată de tot mai multe critici pentru cazurile de jurnalişti încarceraţi.

Guvernul a precizat că reprezentanţii presei care au fost închişi au fost acuzaţi de delicte grave, precum apartenenţa la o grupare teroristă armată, care nu are nimic de-a face cu jurnalismul.

Multe surse media, deţinute în mare pare de mari conglomerate care au legături cu primul ministru, şi-au autocenzurat transmisiile în timpul protestelor din Turcia, intensificându-şi relatările doar după ce premierul a comentat unele dintre scenele din timpul revoltelor.

În aceste condiţii, mulţi turci s-au îndreptat spre social media pentru a urmări derularea evenimentelor.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close