Antena 3 CNN Externe Ucraina scumpeşte gazele naturale cu 50%

Ucraina scumpeşte gazele naturale cu 50%

Ucraina scumpeşte gazele naturale cu 50%
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    26 Mar 2014   •   21:47
Ucraina va majora preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 50%, de la 1 mai 2014, urmând să implementeze apoi alte scumpiri, conform unui calendar valabil până în anul 2018, a declarat miercuri un oficial de la compania energetică de stat Naftogaz, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
 
Măsura, care va fi nepopulară pentru cetăţenii obişnuiţi cu preţul subvenţionat la gaze naturale din perioada sovietică, a fost luată la cererea Fondului Monetar Internaţional, în schimbul acordării unui program de asistenţă financiară.
 
Pentru consumatorii industriali, majorarea preţului gazelor naturale va fi de 40% şi se va aplica de la 1 iunie, a declarat Iuri Kolbuchin, unul dintre responsabilii companiei energetice Naftogaz.
 
Marţi, ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a declarat că Ucraina negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari.
 
"Ne îndreptăm spre încheierea cu succes a unui program. Cred că vom primi ceea ce am cerut. Este vorba despre o sumă de 15-20 de miliarde de dolari", a spus Shlapak.
 
Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. 
 
Un înalt oficial de la FMI a declarat recent că autorităţile ucrainene sunt decise să adopte reformele necesare în schimbul ajutorului.

×
Subiecte în articol: Ucraina gaze naturale scumpire gaze
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close