Antena 3 CNN Externe Ungaria a redus preţurile energiei livrate populaţiei cu 10% şi pregăteşte o nouă astfel de măsură

Ungaria a redus preţurile energiei livrate populaţiei cu 10% şi pregăteşte o nouă astfel de măsură

Ungaria a redus preţurile energiei livrate populaţiei cu 10% şi pregăteşte o nouă astfel de măsură
Sursa foto: Foto: technoreporter.com
03 Ian 2013   •   19:20

Ungaria a redus de la 1 ianuarie preţurile gazelor naturale, electricităţii şi energiei termice livrate populaţiei cu 10%, iar o măsură similară urmează să fie aplicată cel târziu în aprilie, a declarat joi o sursă guvernamentală citată de publicaţia Magyar Hirlap, informează Portfolio şi Mediafax.
   
Obiectivul măsurii, aprobată de Parlament în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puţin pentru energie, a arătat oficialul.
   
Iniţial, costul măsurii ar fi trebuit suportat de furnizorii străini de energie, dar potrivit modificărilor aduse legislaţiei costurile sunt împărţite de un grup mai mare de operatori din industrie.
   
Potrivit unei analize a Portfolio, informaţia publicată de Magyar Hirlap este surprinzătoare având în vedere că nici reducerea actuală de 10% a preţului energiei nu este justificată economic, întrucât nu a avut loc o scădere a costului materiilor prime.
   
Premierul Viktor Orban şi mai mulţi membri ai Parlamentului au declarat înainte de reducerea preţului energiei din ianuarie că măsură este "doar un prim pas". Orban a afirmat, cu prilejul mai multor reuniuni, că Guvernul estimează că este posibilă o reducere a preţului energiei pentru populaţie de 20%-40%.
   
Analiştii avertizează însă că aceste reduceri ar putea avea loc, de exemplu în cazul furnizării de electricitate, în detrimentul segmentului de clienţi corporatişti.
   
Reducerile, care pot fi considerate drept măsuri de protecţie socială, ar putea alimenta aşteptările privind intenţia guvernului de a naţionaliza companiile furnizoare de energie, având în vedere că le vor fi erodate veniturile.
   
Şi în Bulgaria gazele şi energia termică s-au ieftinit de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei, citată de Novinite.com. Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului.
   

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close