Antena 3 CNN Externe "Vânătorii de nazişti" salută arestarea unui criminal de război

"Vânătorii de nazişti" salută arestarea unui criminal de război

"Vânătorii de nazişti" salută arestarea unui criminal de război
18 Iul 2012   •   15:50

"Vânătorii de nazişti" din Centrul Simon Wiesenthal au primit cu entuziasm arestarea lui Ladislaus Csizsik-Csatary, cel care se afla primul pe lista organizaţiei ce luptă pentru pedepsirea criminalilor de război nazişti.

"Acest moment este foarte important pentru noi, este o realizare fără precedent. Ne-am bucurat la aflarea veştii că Ungaria a reacţionat, în sfârşit" a declarat reprezentantul Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, pentru RIA Novosti.

Centrul Wiesenthal îl acuză pe Csizsik-Csatary, acum în vârstă de 97 de ani, că a trimis cel puţin 15.700 de evrei în lagărele morţii, atunci când era şeful poliţiei din Kosice, oraş ce făcea parte din Ungaria la acea vreme.

În 1948, o instanţă cehoslovacă l-a condmanat la moarte pe torţionarul maghiar, dar acesta a reuşit să fugă in Canada, unde şi-a deschis un magazin de artă. În 1990, după ce autorităţile canadiene au descoperit implicarea lui în crimele de război, Csizsik-Csatary a fugit iar, înainte de a i se retrage cetăţenia canadiană.
De atunci, el a locuit în Budapesta, unde a fost depistat de "vânătorii de nazişti" ai Centrului Wiesenthal, care au cerut imediat arestarea lui.

Format în 1977, în Los Angeles, Centrul Simon Wiesenthal este cea mai mare organizaţie evreiască, recunoscută pentru căutarea criminalilor nazişti.

×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close