Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea uimitoare care scoate la lumină MISTERUL civilizaţiilor antice. "Din cauza asta au dispărut"

Descoperirea uimitoare care scoate la lumină MISTERUL civilizaţiilor antice. "Din cauza asta au dispărut"

Descoperirea uimitoare care scoate la lumină MISTERUL civilizaţiilor antice. "Din cauza asta au dispărut"
de O.P.    |    16 Aug 2013   •   12:17

"Nu stăpânim decât clipa aceasta, restul e istorie şi necunoscut", spune o vorbă înţeleaptă. Misterul trecutului, oricât de mult au încercat oamenii de ştiinţă să îl dezlege, nu a fost elucidat pe deplin.

Dispariţia civilizaţiilor antice, despre care s-a aflat că erau foarte dezvoltate, este o necunoscută care încă se încearcă a fi rezolvată.

Potrivit ultimelor date, o secetă lungă de 300 de ani ar fi putut fi cauza prăbuşirii a mai multor culturi mediteraneene, inclusiv a Greciei antice. 

Mostrele colectate de arheologii care au participat la acest studiu arătau un declin al planctonului maritim şi a polenului provenind de la iarba de mare, dezvăluind că lacul a fost un port ce avea acces la mare până în jurul anului 1450 î.e.n., când s-a transformat, de-a lungul a 100 de ani, într-o lagună fără acces la mare.

Mai mult, polenul a scos la iveală faptul că agricultura din zonă s-a prăbuşit în jurul anului 1200 î.e.n., revenindu-şi abia în jurul anului 850 î.e.n.

„Această schimbare climatică a dus la eşuarea recoltelor, moarte, foamete, ceea ce a precipitat crizele socioeconomice şi a forţat migrarea oamenilor în regiune”, se arată în noua cercetare.

Rezultatele acestui studiu oferă noi dovezi în favoarea ipotezei ce susţine că o secetă masivă a stat la baza acestui misterios colaps din Epoca de Bronz.

 

×
Parteneri
După alegeri, cresc taxele. Cine va plăti mai mult la stat și de ce
x close