Antena 3 CNN Life A mirosit câteva frunze de mentă, dar nu a simțit niciun miros. După ceva timp a murit. Ce se întâmplase de fapt

A mirosit câteva frunze de mentă, dar nu a simțit niciun miros. După ceva timp a murit. Ce se întâmplase de fapt

A mirosit câteva frunze de mentă, dar nu a simțit niciun miros. După ceva timp a murit. Ce se întâmplase de fapt
Sursa foto: foto: Pixabay.com
27 Mar 2017   •   11:02

Masurarea simtului mirosului la persoanele in varsta ar putea ajuta doctorii sa prezica daca acestea vor mai fi in viata peste cinci ani, sugereaza un studiu publicat in revista PloS One, potrivit doctorulzilei.ro.

Un sondaj, relizat pe 3000 de adulti, a constatat ca 39% dintre persoanele cu un simt al mirosului slab dezvoltat au murit in perioada prezisa, comparativ cu doar 10% din cei care aveau mirosul functional.

Oamenii de stiinta spun ca pierderea simtului mirosului nu cauzeaza in mod direct moartea, dar poate fi un semn de avertizare. Acestia spun ca persoanele care sesizeaza modificari de lunga durata la nivelul simtului mirosului ar trebui sa consulte un specialist.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au cerut unui esantion reprezentativ de adulti, cu varste cuprinse intre 57 si 85 de ani, sa ia parte intr-un test de miros.

Evaluarea a implicat identificarea unor mirosuri distincte, care includeau mirosul de menta, peste, portocala, trandafir si piele.

Cinci ani mai tarziu, aproximativ 39% dintre adultii care au avut cele mai mici scoruri (4-5 erori) au murit, in comparatie cu 19% din cei care aveau un simt al mirosului doar partial deteriorat si 10% din cei cu un simt al mirosului sanatos.

×
Subiecte în articol: poveste virala miros
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close