Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Bulgaria propune României să cumpere împreună medicamente. Ce se va întâmpla cu preţul lor

Bulgaria propune României să cumpere împreună medicamente. Ce se va întâmpla cu preţul lor

Bulgaria propune României să cumpere împreună medicamente. Ce se va întâmpla cu preţul lor
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Iun 2015   •   08:42

Bulgaria şi România şi-ar putea uni forţele pentru a micşora preţul medicamentelor scumpe. Cele două ţări ar putea cumpăra împreună astfel de medicamente pentru ca, prin comandarea unei cantităţi mari, să poată să negocieze preţuri mai mici.

Propunerea a fost lansată de ministrul bulgar al Sănătăţii.

Ministrul bulgar al Sănătăţii, crede că, dacă eforturile României şi Bulgariei vor da roade şi preţurile medicamentelor vor fi mai mici în cazul unei comenzi mai mari, atunci se va putea trece la următorul pas. Oficialul de la Sofia plănuieşte să convingă şi alte ţări europene să se alăture acestei "uniuni farmaceutice", potrivit agenţiei de presă Novinite.

Medicamentele care vor fi cumpărate de România şi Bulgaria la comun vor fi selectate din ofertele cu cele mai mici preţuri posibile. Ministrul bulgar al Sănătăţii a recunoscut însă că vor fi achiziţionate doar medicamente generice dar spune că preţurile vor fi mult mai mici pentru că vor fi eliminaţi şi intermediarii de pe traseul de la producător la pacient.

Oficialul bulgar a explicat că distribuitorii din România şi Bulgaria impun preţuri mari pentru că piaţa de desfacere este de dimensiuni relativ reduse. Atunci când aceste preţuri mari nu sunt acceptate de autorităţi, medicamente importante nu mai sunt livrate şi dispar de pe piaţă. 

Prin schimbarea politicii cu privire la produsele farmaceutice se va opri cheltuirea nechibzuită a unor fonduri în valoare de peste 500 de milioane de euro din bugetul ministerului sănătăţii de la Sofia.

×
Subiecte în articol: Bulgaria
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close