Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Teste HIV la domiciliu pentru consumatorii de droguri injectabile

Teste HIV la domiciliu pentru consumatorii de droguri injectabile

Teste HIV la domiciliu pentru consumatorii de droguri injectabile
de S.T.    |    26 Noi 2014   •   17:16

Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" va începe de anul viitor un program de testare la domiciliu pentru HIV a consumatorilor de droguri injectabile şi a celor care au renunţat la droguri injectabile dar sunt infectaţi, a anunţat miercuri la o conferinţă managerul institutului, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.

El a spus că pentru acest program vor fi achiziţionate şase ambulanţe echipate cu tot ceea ce este necesar pentru testări, iar şase asistente vor face recoltările, scrie Agerpres.

"Sper ca din a doua parte a lunii ianuarie a anului viitor să începem acest program pentru a trata aceşti pacienţi şi a-i monitoriza. Programul va funcţiona numai în Bucureşti şi va cuprinde pentru început 150 de persoane", a precizat prof. dr Streinu-Cercel.

Managerul institutului a subliniat că România se confruntă cu o creştere a numărului de consumatori de droguri infectaţi cu HIV.

"Numărul utilizatorilor de droguri injectabile a crescut îngrijorător. Ei fac obiectul mai multor programe, inclusiv de testare gratuită. Abordarea acestora este însă mai dificilă. De altfel, căile de transmitere în prezent pentru HIV şi nu numai, ci şi pentru hepatite cu virus B şi C sunt cea sexuală şi utilizarea de droguri injectabile, mai ales de etnobotanice", a explicat medicul.

Conform datelor prezentate în conferinţă, în România, în ultimii 25 de ani, au fost afectate de HIV/SIDA 19.906 persoane şi au fost înregistrate 6.540 de decese.

Citeşte şi:

Peste 12.000 de români suferă de HIV/SIDA


×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close