Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Vrei să salvezi planeta? Vezi care este cel mai dăunător aliment

Vrei să salvezi planeta? Vezi care este cel mai dăunător aliment

Vrei să salvezi planeta? Vezi care este cel mai dăunător aliment
de S.T.    |    23 Iul 2014   •   18:24

Cel mai dăunător aliment, în ceea ce priveşte efectul asupra mediului înconjurător, este carnea de vită, arată un studiu publicat recent şi citat de BBC News.

Creşterea vacilor pentru obţinerea de carne necesită de 28 de ori mai mult teren şi consumă de 11 ori mai multă apă, comparativ cu creşterea animalelor pentru obţinerea de carne de pasăre, carne de porc, ouă sau produse lactate.

Deşi se cunoştea de multă vreme faptul că producţia cărnii de vită are un impact ambiental mai puternic decât a altor tipuri de carne, acest nou studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, este, potrivit autorilor săi, primul care cuantifică acest impact în mod comparativ.

Cercetătorii au comparat impactul ambiental al obţinerii de carne de vită, carne de porc, carne de pasăre, ouă şi lactate, folosind date din anii 2000-2010 furnizate de Departamentul pentru Agricultură al SUA şi luând în calcul mai multe aspecte: suprafeţele de teren necesare, consumul de apă, emisiile de gaze cu efect de seră, cantitatea de azot generată, a explicat prof. Gidon Eshel, de la Bard College, SUA.

Au calculat cantitatea de hrană de care au nevoie exemplarele din diferite specii pentru a creşte în greutate cu un kilogram, ajungând la concluzia că vacile au cel mai mare impact ambiental, deoarece randamentul lor de creştere este scăzut.

Renunţarea la carnea de vită ar fi, aşadar, o schimbare foarte mare, în privinţa efectului asupra mediului, declară prof. Eshel.

×
Subiecte în articol: carne de vita
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close