Antena 3 CNN Life Știinţă Utilizarea exagerată a îngrăşamintelor artificiale ar putea distruge viaţa pe Terra

Utilizarea exagerată a îngrăşamintelor artificiale ar putea distruge viaţa pe Terra

Utilizarea exagerată a îngrăşamintelor artificiale ar putea distruge viaţa pe Terra
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    18 Ian 2015   •   18:58

Profesorul Stephen Carpenter, directorul Centrului de Limnologie al universității statului Wisconsin din orașul Madison, a criticat utilizarea exagerată a îngrășamintelor artificiale precum cele fosfatice și azotoase pentru faptul că acestea depășesc "limitele planetare" care permit existența vieții pe Pamânt, informează thewestsidestory.net, potrivit Agerpres.

"Începem să atingem și să trecem dincolo de limitele biofizice care îngăduie existența civilizației umane, așa cum o cunoaștem", susține Carpenter.

Pământul reprezenta un mediu de viață mult mai bun în epoca holocenului (ultima perioadă a erei cuaternare) pentru că atunci civilizația a îmbunătățit viața omului și a dus la o dezvoltare mai rafinată în domeniile social, politic și religios.

"Tot ceea ce este important pentru civilizație" — spune Carpenter — "s-a petrecut înainte de 1914". Dezvoltarea agriculturii, înălțarea și declinul Imperiului Roman, revoluția industrială au fost unele dintre cele mai bune fenomene care s-au întâmplat în lumea noastră, dar numai pâna acum circa o suta de ani, când activitățile omului au început să distrugă planeta, consideră sursa citată de thewestsidestory.net.

Profesorul Carpenter și echipa sa de cercetatori au examinat problema încălzirii globale datorate emisiilor de carbon și impactul acesteia, modul în care aceasta afectează creșterea nivelului mărilor și pierderea diversității, printre altele. Ei au descoperit că "noi, oamenii, am determinat schimbarea amplă a ciclurilor naturale ale azotului și fosforului mult mai mult decât oricare alt fenomen", creșterea fiind de ordinul a 200 până la 300%.

Cercetătorii au declarat că folosirea fosforului și azotului artificial pentru sporirea producției agricole în SUA nu este necesară pentru că pământul conține deja o bogăție de substanțe nutritive care favorizează recoltele-record. Folosirea excesivă a acestor elemente pe terenuri unde ele sunt deja abundente are un impact asupra planetei Pamânt, determinând incapacitatea ei de a susține viața dincolo de limitele planetare.

×
Subiecte în articol: Terra
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close