Antena 3 CNN Life Oameni Marea greşeală a lui Einstein. Scrisoarea care a însemnat sfârşitul pentru sute de mii de oameni. Aşa a luat naştere bomba atomică

Marea greşeală a lui Einstein. Scrisoarea care a însemnat sfârşitul pentru sute de mii de oameni. Aşa a luat naştere bomba atomică

Marea greşeală a lui Einstein. Scrisoarea care a însemnat sfârşitul pentru sute de mii de oameni. Aşa a luat naştere bomba atomică
Sursa foto: Foto: spacewar.com
31 Aug 2012   •   11:49
La data de 2 august 1939, în urma unor consultări cu fizicienii Leo Szilard şi Eugene Wigner, Albert Einstein a semnat o scrisoare către preşedintele american de atunci, Franklin Roosevelt.

În epistolă, Einstein avertiza că realizarea unei bombe atomice cu ajutorul uraniului este, într-adevăr posibilă, sfătuia Guvernul american să investească bani şi timp în cercetările lui şi sugera că fizicienii din Germania nazistă lucrau deja la construirea unei astfel de arme.

În urma acestei scrisori, Roosevelt a creat Comitetul de Consultanţă Briggs care, ulterior, s-a dezvoltat în Proiectul Manhattan.

În cadrul proiectului Manhattan, au fost create Little Boy şi Fat Man, bombele care au distrus Hiroshima şi Nagasaki în 1945. Peste 200.000 de oameni au murit la acea dată.

Einsten a declarat ulterior că semnarea acelei scrisori a fost „marea greşeală a vieţii” sale.



Aceasta este scrisoare istorică:

Albert Einstein
Old Grove Rd.
Nassau Point
Peconic, Long Island

August 2, 1939

F.D. Roosevelt,
Preşedintele Statelor Unite
Casa Albă
Washington, D.C.

Domnule,


Cercetările conduse de E.Fermi and L. Szilard mă fac să cred că uraniul poate fi transformat într-o nouă şi importantă formă de energie în perioada imediat următoare. Anumite aspecte ale situaţiei create necesită atenţie şi supraveghere din partea Administraţiei. Consider că este datoria mea să vă aduc la cunoştinţă următoarele informaţii şi recomandări:

În ultimele patru luni s-a dovedit, prin munca de cercetare a lui Joliot în Franţa şi a lui Fermi şi Szilard în SUA, că este posibilă crearea unei reacţii nucleare în lanţ în masa uraniului, prin care ar fi generate cantităţi mari de elemente asemănătoare radiului. Suntem aproape siguri că aceste elemente pot fi obţinute în viitorul apropiat.

Acest fenomen ar putea conduce la crearea bombelor şi a unui nou tip de armă extrem de puternică. O singură bombă de acest fel ar putea distruge un port întreg şi teritoriul înconjurător. Totuşi, aceste bombe ar putea fi prea grele pentru a putea fi transportate cu avionul.

Statele Unite dispun de cantităţi modeste de uraniu. Există însă cantităţi mai mari în Canada şi fosta Cehoslovacie. Cea mai importantă sursă poate fi Congo-ul belgian.

În acest context, ar fi de preferat să existe un contact permanent între Administraţie şi grupul de fizicieni din America. Contactul ar putea fi menţinut prin intermediul unei persoane de încredere pentru Administraţie. Îndatoririle lui ar fi următoarele:

a) Să informeze Departamentele Guvernamentale despre stadiul de dezvoltare al proiectului, să facă recomandări Guvernului, acordând în acelaşi timp o atenţie deosebită securităţii minereului de uraniu în SUA.

b) Să grăbească munca experimentală care acum are loc cu ajutorul bugetelor laboratoarelor universitare, să le acorde fondurile necesare prin intermediul persoanelor care sunt dispuse să finanţeze această cauză şi să obţină cooperarea laboratoarelor industriale care dispun de echipamentul necesar.

Am înţeles că Germania a stopat vânzarea uraniului din minele cehoslovace pe care le controlează.(...)

Cu sinceritate,

Albert Einstein”






 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close