Antena 3 CNN Politică Băsescu: Nu se impune convocarea CSAT pentru discutarea situaţiei din Ucraina

Băsescu: Nu se impune convocarea CSAT pentru discutarea situaţiei din Ucraina

Băsescu: Nu se impune convocarea CSAT pentru discutarea situaţiei din Ucraina
de M.T.    |    28 Aug 2014   •   20:38

Într-o discuţie cu reporterii la finalul declaraţiei de presă susţinute joi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că nu se impune convocarea CSAT pentru discutarea situaţiei din Ucraina.

„Consiliul Suprem de Apărare al Ţării va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergător Summit-ului NATO din 4-5 septembrie”, a declarat Traian Băsescu.

„Faţă de situaţia actuală, nu se impune convocarea CSAT, este forţată”, a adăugat preşedintele.

Anterior, Băsescu declarase că România nu apreciază ceea ce se întâmplă în Ucraina „ca fiind o invazie. Nu suntem în faţa unei invazii. Este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor”.

Cu toate acestea, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, consideră că se impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, deşi nu este un risc de securitate direct la adresa României.

„Va trebui să examimăm toate datele care sunt disponibile până la acest moment. Cert este că avem confimarea că Lituania a efectuat deja o solicitare de convocare a unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate. Preşedintele Ucrainei, domnul Poroşenko, a spus în termeni foarte clari că asistăm la o invazie rusă în Ucraina. Sunt lucruri extrem de grave, evident că va trebui să ne uităm asupra tuturor datelor care ne parvin pe diverse canale, cert este că situaţia pare a fi extrem, extrem de gravă”, a afirmat Corlăţean.

„E atributul preşedintelui şi e cazul să anunţe Preşedinţia o reuniune a CSAT. Cert este că aşa cum decurg lucrurile, chiar dacă nu există un risc de securitate direct asupra României, iată că evoluţiile merg în direcţia greşită. Eu cred că situaţia e îndeajuns de gravă. Lucrurile sunt extrem de grave şi eu cred că o reacţie şi o analiză la nivelul instituţiei naţionale de securitate CSAT s-ar impune”, a adăugat ministrul de Externe.

×
Subiecte în articol: CSAT Ucraina
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close