Antena 3 CNN Politică Băsescu: Prezenţa premierului la învestire înseamnă că îşi asumă propunerea pe care a făcut-o. Nu am fost dispus să renunţ la această simbolistică

Băsescu: Prezenţa premierului la învestire înseamnă că îşi asumă propunerea pe care a făcut-o. Nu am fost dispus să renunţ la această simbolistică

Băsescu: Prezenţa premierului la învestire înseamnă că îşi asumă propunerea pe care a făcut-o. Nu am fost dispus să renunţ la această simbolistică
de M.T.    |    27 Aug 2014   •   20:50

Prezenţa premierului la învestirea unui ministru înseamnă că îşi asumă propunerea pe care a făcut-o, consideră preşedintele Traian Băsescu, explicând astfel motivul pentru a amânat ceremonia de depunere a jurământului de către Darius Vâlcov, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Buget.

„Este prima dată când o ceremonie de învestire a unui ministru, convenită cu Cabinetul premierului, nu se mai întâmplă", a spus Băsescu, în timpul unei declaraţii de presă susţinută miercuri la Palatul Cotroceni.

„Aşa cum fac de obicei, mai ales când sunt persoane controversate, solicit informaţii instituţiilor abilitate, dacă sunt probleme cu cel propus. Pe data de data de 20 seara a venit această informare, iar pe 21 am avut informările toate, drept pentru care, pe 25 august, plecând de la premisa reală că toate informaţiile pe care le-am primit eu le-a primit şi premierul, i-am trimis scrisoare în care făceam referire la aceste informaţii şi îl întrebam dacă îşi menţine propunerea. Dânsul mi-a răspuns tot pe 25, dar a fost un răspuns evaziv, în care nu şi-a asumat în mod direct menţinerea propunerii", a precizat preşedintele.

Băsescu a adăugat că răspunsul lui Ponta „mi-a stârnit dubii”, însă a mai aşteptat până pe 27 august, iar în această dimineaţă a emis decretul, plecând de la decizia CCR, care îi dă dreptul de a refuza doar o dată numirea unui ministru.

În acelaşi timp, preşedintele a subliniat că propunerea ca învestitura să aibă loc la ora 18:00 a fost agreată de premier: „Vă pot spune că era pe scara avionului şi a fost de acord, ştiind că revine la 17.00 în ţară. La 17.50, am primit de la cabinetul premierului informaţia că nu participă la ceremonie, invocând alt program, şi că l-a delegat pe vicepremierul Oprea să participe”.

„Sigur că mi s-a părut neserios, în primul rând modul în care a fost anunţat, dar mi s-a părut şi o neasumare publică pentru nominalizarea făcută, pe care am legat-o şi de răspunsul evaziv din data de 25 august”, a mai spus Traian Băsescu.

„În aceste condiţii, mi-a fost foarte greu să accepte să derulez ceremonia de depunere a jurământului. În plus, este o chestiune de simbolistică, pe care tradiţia a format-o”, a continuat preşedintele.

În opinia lui Traian Băsescu, participarea premierului la învestitură simbolizează solidaritatea cu acel ministru.

„Nu am fost dispus să renunţ la această simbolistică. Nu îmi rămâne decât să aştept un moment în care să putem conveni reorganizarea ceremoniei,  în prezenţa premierului, care pentru mine înseamnă că îşi asumă propunerea pe care a făcut-o”, a insistat Băsescu.

×
Parteneri
Revolta fermierilor împotriva unui nou sistem antigrindină
x close