Antena 3 CNN Politică Băsescu, „taxat“ de ambasadorul SUA cu un citat din Truman despre Regele Mihai I

Băsescu, „taxat“ de ambasadorul SUA cu un citat din Truman despre Regele Mihai I

Băsescu, „taxat“ de ambasadorul SUA cu un citat din Truman despre Regele Mihai I
Sursa foto: Foto: INTACT Images
25 Iun 2011   •   19:29

Preşedintele Traian Băsescu nu a dorit să revină cu precizări asupra declaraţiei la adresa Regelui Mihai. Atacul preşedintelui la adresa fostului suveran a stârnit reacţii vehemente. Ambasadorul SUA la Bucureşti a dat  publicităţii discursul preşedintelui Truman referitor la monarhul român.

Ambasada a răspuns astfel solicitării de a explima un punct de vedere în legătură cu afirmaţia preşedintelui, solicitare formulată de liderii USL.

Întrebat de o jurnalistă despre declaraţiile făcute la adresa regelui Mihai, Traian Băsescu a răspuns ironic.

Ministrul Dezvoltării Elena Udrea este pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele.

Atacul preşedintelui nu a rămas fără ecou în lumea diplomatică. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a răspuns cu un citat dintr-un discurs al preşedintelui Truman, după ce co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, i-au solicitat să se exprime în legătură cu declaraţia făcută de Traian Băsescu.

"Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acţiunii sale şi prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei." preciza fostul preşedinte al Statelor Unite ale americii, Harry Truman.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că Regele Mihai a fost slugă la ruşi, iar decizia de a abdica a fost un act de trădare. Declaraţia preşedintelui a stârnit un val de indignare atât în rândul politicienilor şi istoricilor români, cât şi în presa internaţională.

 


×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close