Antena 3 CNN Politică Dan Voiculescu: Aderarea la spaţiul Schengen este decisivă pentru România

Dan Voiculescu: Aderarea la spaţiul Schengen este decisivă pentru România

Dan Voiculescu: Aderarea la spaţiul Schengen este decisivă pentru România
04 Mar 2013   •   16:01

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, susţine într-o postare pe blogul personal că România are nevoie de spaţiul Schengen, dar şi spaţiul Schengen are nevoie de România, însă există mai multe feluri de a se realiza aderarea.

Redăm postarea integral:

Aceasta tema este, de ani buni, subiectul central al discutiilor dintre guvernele de la Bucuresti si oficialii europeni. Intr-o negociere exista insa momente cand este mai util sa propui o noua abordare decat sa te izbesti monoton de un refuz. O usa poate fi deschisa in multe feluri, nu doar incercand sa o spargi cu capul.

In ultimii ani, pe tema Schengen, domnul Basescu si echipa sa si-au folosit capul fie pe post de “ghiocel”, fie de “berbece”.

Romania are nevoie de spatiul Schengen. Dar si spatiul Schengen are nevoie de Romania. Oare cat au pierdut, direct si indirect, transportatorii si firmele germane, franceze, italiene, spaniole, olandeze, austriece din cauza intarzierilor generate de controlul de la granita cu Romania? O suta de milioane de euro? Un milliard? Poate mai mult.

Din 2010 pana astazi ce a facut presedintele numit Traian Basescu pentru a explica partenerilor europeni, cu cifre si date obiective, ca Europa are nevoie de Romania in spatiul Schengen? Unde sunt cercetarile de piata? Unde este cooperarea institutionala cu organismele reprezentative ale mediului de afaceri german, francez, italian sau spaniol, afectat de ingradirile de la granita cu Romania. Au lipsit cu desavarsite. Din pacate, strategia Basescu in politica europeana nu a depasit nivelul “S’il vous plaitmonsieur!”. Nu merge asa.

Daca vrem sa fim parteneri cu drepturi egale, trebuie sa actionam exact de pe acest statut. Nu trebuie sa cerem compasiune, intelegere sau ajutor, ci sa prezentam cu inteligenta si profesionalism interesele si oportunitatile comune. Daca vom actiona astfel, spatiul Schengen va deveni realitate, nu doar un obiectiv ratat sistematic.
 


×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu Schengen
Parteneri
România își dorește să numească Comisarul pentru Extindere
x close