Antena 3 CNN Politică Ediţie de Weekend: Cum vrea Traian Băsescu să rămână la Cotroceni

Ediţie de Weekend: Cum vrea Traian Băsescu să rămână la Cotroceni

Ediţie de Weekend: Cum vrea Traian Băsescu să rămână la Cotroceni
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Aug 2014   •   15:37
Preşedintele Traian Băsescu are câteva variante de lucru, dacă se hotărăşte că vrea să rămâna la cârma ţării şi nu se retrage la agricultură. 

O teorie ar fi ca Iohannis să ceară amânarea alegerilor prezidenţiale. Iohannis spune că data alegerilor, stabilită, prin Hotărâre de Guvern, îi aduce o vătămare gravă, în calitate de candidat şi afectează şi interesul general al cetăţenilor. Datele 2 şi 16 noiembrie sunt cele în care va avea loc votul pentru alegerile prezidenţiale. Hotărârea stabileşte ca alegerile prezidenâiale să aibă loc cu o lună înainte de expirarea mandatului ce va avea loc în 22 decembrie. Klaus Iohannis a declarat că vrea amânarea datei alegerilor, fără a preciza cu cât sau până când. Cererea lui Klaus Iohannis de a amâna data alegerilor prezidenţială a fost făcută în 11 august. În 10 august, maşina lui Klaus Iohannis a fost surprinsă în timp ce intra pe cele două porţi verzi de la Vila Lac 3, care s-au deschis în faţa sa. Preşedintele Traian Băsescu nu a infirmat întâlnirea dintre el şi Klaus Iohannis.În cazul în care cererea lui Klaus Iohannis va avea rezultate, alegerile prezidenţiale pot fi amânate, iar Articolul 83 din Constituţia României prevede, la punctul al doilea că "Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales".
 
O altă teorie se referă tocmai la perioada de suspendare, la posibilitatea în care preşedintele Traian Băsescu ar dori să aibă un mandat complet şi să ceară prelungirea mandatului cu tot atâtea zile cât a fost suspendat. În urmă cu un an, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, spunea că va da un răspuns "la anul" în legătură cu posibilitatea prelungirii mandatului preşedintelui Traian Băsescu
 
O a treia ipoteză se referă tocmai la situaţia din Ucraina. Preşedintele Traian Băsescu s-a referit, în repetate rânduri, la războiul de la graniţa ţării noastre. Articolul 83 din Constituţia României prevede la punctul al treilea că "mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă". 
 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close