Antena 3 CNN Politică Guvernul trimite dosarul Fundulea la DNA

Guvernul trimite dosarul Fundulea la DNA

Guvernul trimite dosarul Fundulea la DNA
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    15 Apr 2014   •   12:10

Guvernul sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul devalizării Institutului de la Fundulea.

Potrivit Corpului de control al premierului, aproape 2.000 de hectare ale institutului ar fi fost preluate ilegal.

Ministrul Agriculturii la acea vreme, Stelian Fuia, spune că nu are nicio legătură cu cele 2000 de hectare retrocedate ilegal. Acesta este urmărit penal încă de la începutul anului pentru că ar fi permis executarea silită a bunurilor statului de la Staţiunea de Cercetare de la Fundulea.

 
"În conţinutul procesului-verbal au fost invocate dispoziţii care nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor naţionale de cercetare-devoltare agricolă", se arată în raportul Corpului de Control al Guvernului.
 
Retrocedările ilegale au fost aprobate de comisia de fond funciar Călăraşi, mai precizează raportul Guvernului. Acest lucru a adus statului român un prejudiciu de până la aproape 3 milioane de euro. 
 
"Consecinţa emiterii Hotărârii nr. 1607/13.07.2007 de către Comisia de fond funciar Călăraşi a fost diminuarea domeniului public al statului în mod nelegal şi netemeinic, cu suprafaţa de 1982,54 ha, având o valoare între 1.486.905 euro şi 2.973.810", potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului.
 
Numele lui Stelian Fuia, fostul şef de secţie de la Institutul Fundulea, a fost vehiculat şi în scandalul legat de terenul preşedintelui Băsescu. Fuia s-a prezentat la audierile comisei Nana în urmă cu câteva zile. 

Conform ordonanţei procurorilor DNA din ianuarie, fostul ministru Stelian Fuia a fost ajutat în procedura ilegală de licitaţie în cazul imobilelor Staţiunii de Cercetare Fundulea de un executor judecătoresc şi "a îndestulat" firma surorii şi cumnatului său cu aproape 180.000 de lei.
 
"Numitul Fuia Stelian, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005 - 15 decembrie 2008, cu ştiinţă, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de învinuitul Constantin Oprişan (executor judecătoresc faţă de care este deja începută urmărirea penală) la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 de lei şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL cu suma totală de 174.631 de lei", se arată în ordonanţa procurorilor DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Agriculturii.

Pe 8 ianuarie, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Stelian Fuia este urmărit penal abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, faptă care ar fi fost comisă când a fost directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi sora şi cumnatul acestuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
    
Stelian Fuia, deşi ştia că împotriva Staţiunii de Cercetare Fundulea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile din decembrie 2004, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a făcut contestaţie la executare, conform Codului de procedură civilă, şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului, au precizat procurorii în documentul citat.
   
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de Cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de societatea la care sora şi cumnatul lui erau asociaţi, respectiv Procera Agrochemicals.


Stelian Fuia a fost, între anii 2004 şi 2006, vicepreşedintele PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi. În ianuarie 2011 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL. Stelian Fuia a demisionat din PDL la jumătatea anului 2012.
    
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2012, depusă când era deputat, Fuia are un teren agricol de 50 de hectare în Fundulea, cumpărat în 2005, o casă cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, tot în Fundulea, cumpărată în 1990, şi un apartament de 65 de metri pătraţi în Bucureşti.
   
În declaraţia de avere şi în cea de interese, Stelian Fuia nota că este asociat unic la SC Synchem Agroindusries şi, totodată, acţionar la SC Procera Biofuels şi la SC Fuia Management.
    
Fuia a mai scris în declaraţia de avere din iunie 2012 că a vândut, în 2011, un teren în Fundulea, de 2.187 de metri pătraţi, surorii şi cumnatului său, Alexandrina şi Daniel State, pentru 50.000 de euro.
    
Din indemnizaţia de deputat, Fuia a încasat 52.893 de lei, iar de la Procera Agro, ca cercetător ştiinţific, a primit 51.250 lei. Soţia sa a obţinut 72.000 de lei ca manager la Procera Agro.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close