Antena 3 CNN Politică Subiectiv. Iohannis se întâlneşte cu omul care ne-a distrus economia

Subiectiv. Iohannis se întâlneşte cu omul care ne-a distrus economia

Subiectiv. Iohannis se întâlneşte cu omul care ne-a distrus economia
Sursa foto: Foto: Facebook / Klaus Iohannis
03 Dec 2015   •   21:06

Preşedintele Klaus Iohannis va avea vineri, de la ora 10.00, o întâlnire cu directorul Fondului Monetar Internaţional pentru Europa, Poul Mathias Thomsen, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, aceasta fiind prima întrevedere dintre oficialul FMI şi şeful statului.

Discuţiile au loc în contextul în care fostul Guvern condus de Victor Ponta intenţiona să solicite un nou Acord cu Fondul Monetar Internaţional, însă vizita delegaţiei FMI din luna octombrie a fost marcată de incertitudine cu privire la şansele unui astfel de demers.
Poul Thomsen, negociatorul FMI pentru România în perioada 1996-1998, a revenit la Bucureşti, el făcând parte din delegaţia directorului general al FMI, Christine Lagarde.
 
Thomsen, de origine daneză, a fost unul dintre autorii celui mai dur program de reformă economică impus României de FMI şi Banca Mondială în acea perioadă.
 
Atunci cursul valutar a crescut peste noapte de la 4.000 lei/USD până la 10.000 lei/USD pentru a se stabiliza ulterior la 7.000-8.000 lei/USD; guvernul Ciorbea a fost să înceapă procesul de închidere a minelor, care a costat peste 1 miliard de dolari, s-au întocmit celebrele liste de întreprinderi de stat care trebuiau închise şi a început procesul de "spargere" a coloşilor de stat din transportul feroviar sau energie; preţul la benzină a sărit în aer, la fel ca şi preţurile la câteva produse de bază.
 
Toate aceste lucruri au dus la o creştere a inflaţiei în 1997 la 300% (n.red. - pe tot anul, inflaţia a fost de 154%, dar în anumite luni a urcat şi la o rată anuală de 300%), dobânzile bancare au sărit în aer la 150-200% la lei, iar valuta a dispărut. În 1998-1999 România a fost la un pas să intre în încetare de plăţi, o idee care fusese sugerată chiar de FMI.
 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close