Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană, exclus din PSD. 50 de membri din cei 60 ai CEx au votat "pentru"

Mircea Geoană, exclus din PSD. 50 de membri din cei 60 ai CEx au votat "pentru"

Mircea Geoană, exclus din PSD. 50 de membri din cei 60 ai CEx au votat "pentru"
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    22 Noi 2011   •   15:21
Update 19.48 - Mircea Geoană a fost exclus din PSD, în urma deciziei luate de CEx, marţi, cu 50 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi trei abţineri.

Update 19.35
- Adrian Năstase a spus că votează pentru excluderea lui Mircea Geoană din partid.

Update 18.43
- Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a refuzat să iasă din CExN la momentul deliberării, el solicitând vot deschis şi spunând că doreşte să se uite în ochii prietenilor săi, au precizat surse din partid, potrivit Mediafax.

Update 18.40 - Marian Vanghelie (preşedintele PSD BucureştiI), Oana Mizil (preşedintele PSD Călăraşi), Adrian Popescu (preşedintele PSD Giurgiu), Bunea Stancu (preşedintele PSD Brăila) şi Dumitru Buzatu (preşedintele PSD Vaslui) se numără printre cei care, prezenţi la CEx, s-a opus explicit sau voalat excluderii lui Geoană din PSD. Printre susţinătorii lui Geoană s-au aflat şi Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj, şi Constantin Boşcodeală, primar al municipiului Buzău.

Update 18.30
- Votul în CEx se apropie de final. Pentru ca Mircea Geoană să poată fi exclus din PSD este nevoie de două treimi din voturi, adică din cele 60, 39 să fie "pro".

Update 18.26
- Vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie a acuzat, în CExN, modul în care este tratat Mircea Geoană, Victor Ponta răspunzându-i că dacă vrea congres extraordinar, propunerea va fi imediat supusă la vot, însă primarul sectorului 5 nu a făcut o propunere concretă. Potrivit unor surse, Vanghelie a ezitat să facă o propunere concretă privind convocarea unui congres extraordinar, afirmând că ar fi utilă organizarea doar a unui Consiliu Naţional.

Update 18.22 - Preşedintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu, şi-ar fi anunţat demisia din partid, în cadrul CEx al PSD. Popescu a declarat înaintea CEx al PSD, că va vota împotriva excluderii lui Geoană din partid şi va demisiona, împreună cu conducerea filialei, dacă fostul preşedinte va fi exclus.

Update 17.46
- Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a reproşat în Comitetul Executiv al PSD, lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase că îl "girează" pe Victor Ponta în tentativa acestuia de a-l exclude din partid, potrivit unor surse din CEx, citate de Mediafax. "Adrian, acum văd că îl girezi pe Victor, dar la Congres (din 2010 - n.r.) ţi-a fost frică să te bagi cu Ponta", i-a spus Geoană lui Năstase, potrivit surselor menţionate.

Update 17.38
- A început votul pentru excluderea lui Mircea Geoană din PSD, potrivit unor surse.

Update 17.32
- Tot în şedinţa CEx, lui Mircea Geoană i s-a cerut să părăsească sala. Şeful Senatului a refuzat.

Update 17.10
- Victor Ponta i-a cerut lui Mircea Geoană să-i cedeze lui Ioan Chelaru funcţia sa, de preşedinte al Senatului, potrivit unor surse participante la CEx, scrie gandul.info. Geoană a refuzat "oferta".

UPDATE 16:00
. Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a început odată cu luarea cuvântului de către preşedintele PSD, Victor Ponta.

Ponta a declarat marţi că soarta lui Mircea Geoană s-a decis la alegerile prezidenţiale din 2009, odată cu vizita fostului şef al social-democraţilor la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

"Soarta lui Mircea Geoană şi a noastră, a României, din păcate s-a decis nici măcar pe 6 decembrie în ziua alegerilor, ci pe 3 decembrie, dacă nu mă înşel, odată cu vizita la Vântu. Nu mai putem să mai întoarcem istoria înapoi, deşi mi-aş dori-o enorm de mult şi eu şi cred că şi-ar dori-o şi domnul Geoană şi şi-ar dori-o şi foarte multe milioane de români, dar istoria nu se întoarce niciodată", a spus liderul PSD.

URMĂREŞTE LIVE ŞEDINŢA CEx A PSD

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, înaintea şedinţei CExN în care se discută propunerea de excludere a sa din partid, că întrebarea adevărată este dacă PSD poate merge mai departe fără Geoană, nu dacă Geoană poate merge mai departe fără PSD.

"Întrebarea este dacă PSD poate să meargă mai departe fără Mircea Geoană", a spus şeful Senatului.

Geoană a precizat că merge la CExN plin de calm şi că vrea să afle care sunt cauzele "înscenării" puse la cale împotriva sa.

"Mă duc plin de calm şi de încredere, ca un om care a condus acest partid cinci ani, să am o întâlnire clară, netă, în care să ne spunem adevărul unii altora. Dacă e ceva să-mi fie reproşat, să-mi fie spus, nu să fie inventat, iar, din punctul meu de vedere, această întâlnire nu este despre Mircea Geoană, nu este despre mine sau despre soarta mea în partid, ci este despre direcţia generală a acestui partid", a spus Geoană.   

În plus, Geoană a mai spus că excluderea lui din PSD nu înseamnă automat pierderea şefiei Senatului şi că el nu intenţionează să-şi facă un partid, aşa cum s-a speculat în ultimul timp.
 


Comitetul Executiv al PSD, care are 57 de membri, discută, marţi, propunerea de excludere din partid a lui Mircea Geoană.

Potrivit unor surse, 38 de preşedinţi de organizaţii judeţene şi de sector au mandate pentru a vota excluderea lui Mircea Geoană. Zece preşedinţi de organizaţii vor vota împotriva excluderii lui Geoană sau se vor abţine de la vot.

Iliescu dezminte că ar propune suspendarea lui Geoană pentru un an

Potrivit aceloraşi surse, Ion Iliescu ar putea propune Comitetului Executiv al PSD suspendarea lui Mircea Geoană pentru un an.

În replică, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a dezminţit, marţi, la începutul Comitetului Executiv Naţional al partidului, unele informaţii apărute în presă, conform cărora ar avea o anumită atitudine în cadrul reuniunii referitoare la Mircea Geoană.

"Am constatat vehicularea unei informaţii false, mi s-a atribuit că aş fi declarat că am de gând ca în cadrul CExN să propun nu ştiu ce în legătură cu sancţionarea dlui Geoană. N-am făcut nicio astfel de declaraţie nimănui şi am refuzat la diverse solicitări să fac vreo declaraţie cu privire la această şedinţă. Deci e un fals care s-a tot vehiculat', a precizat Ion Iliescu.


×
Subiecte în articol: Mircea Geoană PSD vot excludere
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close