Antena 3 CNN Politică New York Times: Lupta politică din România lasă acest stat balcanic sărac să plutească în derivă

New York Times: Lupta politică din România lasă acest stat balcanic sărac să plutească în derivă

New York Times: Lupta politică din România lasă acest stat balcanic sărac să plutească în derivă
Sursa foto: Foto: Agerpres
de N.B.    |    20 Oct 2012   •   17:12

Disputa politică din România a sporit îngrijorările din Statele Unite şi Europa cu privire la instabilitatea politică şi ameninţările la adresa instituţiilor democratice din cadrul ţărilor fostului bloc comunist, scrie un articol New York Times.

Jurnaliştii americani observă lupta dintre un premier şi un preşedinte care nu se pot suporta unul pe altul, o luptă ce "lasă acest stat balcanic sărac să plutească în derivă".

Tensiunea incomfortabilă ce caracterizează relaţia dintre Guvern şi preşedinţie ar putea să se încheie odată cu alegerile din decembrie, însă, conform analiştilor citaţi de New York Times, votul românilor de la alegerile parlamentare s-ar putea dovedi lipsit de capacitatea de a oferi o rezolvare.

După 1989, "România s-a străduit să construiască structuri democratice aproape de la zero, aflându-se într-o poziţie mult mai dificilă decât oricare alt vecin fost comunist. Probleme actuale au provocat dezbateri care iau în discuţie dacă aceasta şi Bulgaria, care au fost primite în Uniunea Europeană în 2007, erau pregătite, dacă un au fost invitate prea devreme, când cultura ilegalităţii, corupţiei şi a politicii de «câştigătorul ia tot» nu au fost eradicate", continuă publicaţia americană.

"Bătălia domestică din România a umbrit actul de guvernare, a zdruncinat moneda naţională, leul, şi a spulberat încrederea investitorilor într-o ţară care este a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană după Bulgaria", comentează jurnaliştii americani analizând relaţia tensionată dintre Palatul Victoria şi preşedintele Traian Băsescu.

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close