Antena 3 CNN Politică PSD, la un pas de majoritate fără PNL în Camera Deputaţilor

PSD, la un pas de majoritate fără PNL în Camera Deputaţilor

PSD, la un pas de majoritate fără PNL în Camera Deputaţilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    14 Oct 2013   •   19:06

PSD este foarte aproape de o majoritate în Camera Deputaţilor fără PNL, după mai multe transferuri de la PPDD.

Social-democraţii neagă că ar urmări să-şi construiască o majoritate fără liberali, însă zvonurile care circulă pe holurile Camerei Deputaţilor spun că PSD este în febra negocierilor. 


Liderii USL insistă, la nivel oficial, pe ideea că USL nu se va rupe. În subteranele Parlamentului se lucrează însă intens pentru formarea unei majorităţi de către PSD şi, din sursele noastre, la Camera Deputaţilor s-a ajuns la cifra magică pe care PSD o urmărea.
 
Surse din interiorul PPDD au explicat, pentru pesurse.ro, că săptămâna viitoare un nou lot de parlamentari PPDD vor trece la USL. Deocamdată vor trece doar trei, dar este număr suficient pentru ca PSD să atingă cifra magică 204.
 
Surse din rândul social-democraţilor indică faptul că s-a lucrat mult la această majoritate, iar în acest moment PSD deţine controlul la Cameră. Scenariul PSD presupune următorul calcul: PSD + PC+ minorităţi= 201, ceea ce înseamnă că ar mai avea nevoie de trei oameni.
 
Dacă îi punem la calcul pe cei trei deputaţi PPDD care vor pleca spre PSD, atunci ajungem exact la cifra magică pe care o căuta PSD, 204, adică cifra care asigură majoritatea în Camera Deputaţilor.
 
Dacă de votul minorităţilor cei din PSD sunt aproape siguri, cu cei de la PC situaţia încă balansează. Poziţiile publice ale PC din ultimul timp arată însă că membrii conservatori înclină mai mult spre o alianţă cu PSD, decât cea cu PNL, în care se află la nivel oficial.
 
Social-democraţii au însă şi varianta de rezervă, în cazul unor trădări. În Camera Deputaţților există un număr de 13 parlamentari independenţi, dar care nu şi-au putut forma propriul grup. La o adică, social-democraţii vor putea marja şi pe această pistă pentru a-şi asigura o majoritate confortabilă.
 
La calcul s-ar putea adăuga şi UDMR, care este într-o relaţie foarte bună cu PSD. Cei doi lideri, Victor Ponta şi Kelemen Hunor, au o relaţie apropiată, iar PSD le-a făcut chiar oferta de a veni la guvernare, imediat după alegerile parlamentare din 2012. Aşadar, PSD poate miza şi pe relaţia bună cu UDMR pentru a-şi contrui o majoritate solidă.
 
 
PSD, majoritate fără PNL la Camera Deputaţilor
 
PSD                            165
PNL                            100
PDL                              47
PPDD                          28
Partidul Conservator   18
UDMR                          18
Minorităţi                      18
neafiliaţi                       13
______________________________
TOTAL 407 - majoritate 204
 
Sursa: cdep.ro

 
 
PSD                            165
Partidul Conservator    18
Minorităţi                       18
_________________________
TOTAL                        201
+PPDD trec la PSD        3
_________________________
majoritate                    204
 
 
PPDD                           23
UDMR                          18
neafiliaţi                       13
_______________________
voturi negociabile       54
 
Întrebat dacă aceasta este o strategie, având în vedere că vin tot mai mulţi parlamentari alături de PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a răspuns:

"Nu, nu, nu. Este o chestiune normală, sunt discuţii vechi pe care le-am avut, cu o parte dintre ei ne cunoaştem dinainte de a fi parlamentari, îi cunosc pe colegii mei. Dacă o să vă uitaţi la istoricul unei mari părţi dintre cei care au venit acum, ei au fost membri ai PSD în trecut. (...) Din punct de vedere al strategiei pe care dumneavoastră o prezentaţi în presă, eu pot să vă spun că n-am avut niciodată gândul acesta, nu s-a discutat niciodată în cadrul PSD (...) Noi, la Cameră, avem o strategie şi anumiţi colegi care vrem să îi convingem, care nu credem că e important... E o strategie pe care toate grupurile o au, dintotdeauna, în interiorul Parlamentului", a spus Zgonea.

Informaţiile au fost prezentate luni, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.


 

 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close