Antena 3 CNN Politică Subiectiv: De frica dosarelor, Băsescu atacă SRI

Subiectiv: De frica dosarelor, Băsescu atacă SRI

Subiectiv: De frica dosarelor, Băsescu atacă SRI
Sursa foto: foto: AGERPRES
12 Mai 2015   •   21:35

Ofiţerul în rezervă al SRI, Adrian Radu, a declarat, într-un interviu că în acest moment SRI lucrează alături de DNA, dar nu are acoperire legală.

În legea de organizare a SRI nu sunt prevăzute infracţiunile de corupţie, iar penalii ar putea contesta anchetele DNA pe viciu de procedură, pentru că SRI a fost implicat în obţinerea mandatelor.

George Maior a recunoscut că SRI nu are prin lege atribuţii legate de corupţie, dar susţine că există o hotărâre CSAT care spune că şi corupţia este o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.

Cu toate aceastea, o hotărâre CSAT nu ţine loc de lege.

George Maior a declarat: "Corupţia este definită şi la nivelul unei decizii CSAT ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Toate aceste lucruri fac ca şi corupţia să ocupe o parte importantă din activitatea serviciului. În momentul în care captezi o informaţie despre corupţie ar fi şi ilegal să nu o dai mai departe. Sunt departamente în cadrul Serviciului care au această misiune. Uneori suntem solicitaţi de Parchete cu sprijin în acest sens. Mai departe, aceste informaţii sunt prelucrate de Parchete care au independenţă în acest sens. Misiunea serviciului e strict legată de informaţii, nu de altceva. Nu instrumentează dosare. A fost o discuţie ca serviciul să aibă capacitate executivă, dar nu s-a agreat. DNA şi SRI sunt două instituţii distincte care colaborează strict în limitele legii."

Traian Băsescu, a vorbit despre controversele din justiţie şi despre ultimele modificări aduse Codului de Procedură Penală.

De asemenea, pornind de la declaraţia generalului SRI Dumitru Dumbravă, şeful Direcţiei Juridice din cadrul Serviciului Român de Informaţii, care preciza că serviciul urmăreşte un dosar până la o sentinţă definitivă în instanţă, Traian Băsescu a precizat următoarele:

Eu aici utilizez declaraţia şefului Departamentului Juridic de la SRI, care a spus că, după ce înaintează informările, pe urmă urmăresc până la finalizare un astfel de proces. Cum îl urmăreşti, stând în sediul SRI-ului? Nu. În mod categoric, există contactul cu judecătorul, cu procurorul.", a precizat fostul preşedinte Traian Băsescu în cadrul unui interviu.

În cadrul ediţiei de astăzi a emisiunii "Subiectiv cu Răzvan Dumitrescu", împreună cu invitaţii Mădălin Voicu, deputat PSD, Ioan Ghişe, senator, Claudiu Săftoiu, membru PNL, Ilie Şerbănescu, analist economic au vorbit pe larg despre acest subiect şi despre cum fostul preşedinte Traian Băsescu pare că îşi pregăteşte apărarea. 

×
Subiecte în articol: dosare SRI
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close