Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur sau cupru

Traian Băsescu: A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur sau cupru

Traian Băsescu: A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur sau cupru
Sursa foto: Foto: Mediafax
17 Noi 2012   •   09:27

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că "a venit timpul" să fie reîncepută exploatarea minieră de suprafaţă, de aur sau de cupru, spunând că nu pledează pentru o soluţie sau alta, dar că România nu mai poate sta fără să fie create locuri de muncă.
   
"A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur, fie că vorbim de cupru. Preţurile de pe piaţa mondială au făcut rentabile nişte activităţi care acum 10 - 15 ani, când au fost oprite, nu mai erau rentabile din cauza preţurilor de pe piaţa mondială", a spus Băsescu.
   
El a adăugat că nu trebuie intrat din nou în "jocul mincinos politicianist" şi a precizat că nu pledează pentru o soluţie sau alta, el arătând că argumentul principal este crearea de noi locuri de muncă, fără de care nu se mai poate sta.
   
"Cred că politicienii ar trebui să spună acum, să nu intrăm iarăşi în jocul mincinos politicianist, nu exploatăm aurul, nu dăm cuprul patriei, nu facem nu ştiu ce. Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta. Dacă va hotărî Guvernul să exploateze aurul şi cuprul făcând el însuşi investiţiile, foarte bine, să le facă. Dacă va hotărî că este mai bună soluţia utilizării unui parteneriat cu investitori străini, foarte bine, să le facă, dar nu mai putem sta fără să creăm şi noi locuri de muncă", a spus şeful statului.
   
El a arătat că deficitul de la fondul de pensii nu se poate acoperi cu nimic altceva decât prin creare de locuri de muncă, în condiţiile în care se discută de un deficit structural generat de numărul mic de oameni din câmpul muncii, comparativ cu numărul de pensionari.
   
"Şi atunci numai crearea de locuri de muncă este cea care, treptat, reduce acest deficit, care este nici mai mult, nici mai puţin decât 3,6 miliarde de Euro anual. 3,6 miliarde de Euro, bani care se iau din bugetul de stat, se pun în bugetul de pensii, pentru a se putea plăti pensiile la vreme şi se taie de nicăieri din altă parte decât de la locuri de muncă, de la crearea de locuri de muncă, de la investiţii, adică", a mai spus Băsescu.
   
La învestirea Guvernului Ponta, preşedintele Traian Băsescu declara că se aşteaptă de la acesta să găsească soluţii de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investiţiile în exploatările de minerit de aur şi cupru reprezintă o astfel de soluţie.
   
La acel moment, premierul declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.
   
Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.
   
La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.
   
În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close