Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: România are plan de acţiune, în caz că este atacată

Traian Băsescu: România are plan de acţiune, în caz că este atacată

Traian Băsescu: România are plan de acţiune, în caz că este atacată
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Sep 2014   •   18:40
Preşedintele Traian Băsescu a explicat, într-o declaraţie de presă, duminică seară, ce a însemnat pentru România prezenţa la summitul NATO de săptămâna trecută. 

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:
 
- Reiau cuvintele cu care am început conferinţa de la Newport: Acest summit a confirmat solidaritatea dar şi soliditatea Alianţei şi s-a dat foarte ferm mesajul că securitatea, libertatea şi prosperitatea nu sunt gratuite. Costă bani. Prin armate performante pregătite să apere democraţiile.

- Aş vrea să înţelegem unde am fost şi unde suntem după summit. Toţi avem harta Europei în imagine şi mai ales flancul estic al Alianţei. De pe tot flancul estic, erau Polonia şi Ţările Baltice cu un plan de contingenţă. Partea de sud a flancului estic, reprezentantă de Turcia, avea de asemenea un plan de contingenţă. România şi Bulgaria nu aveau astfel de planuri, pentru că erau considerate state în afara riscului de atacuri. Modificarea este că şi România are, după acest summit, un plan de acţiune, în cazul în care este atacată. Atac de pe mare, terestru, de aviaţie. Planul vine şi dă soluţiile, contramăsurile pentru a apăra România, alături de propriile forţe. Asta este deosebirea României înainte şi după summit. România este acum o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată. 

- În cel mai scurt timp, structurile NATO şi cele naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe pentru ca România să fie apărată în orice scenariu de atac sau în care ar putea să îi fie afectată integritatea teritorială şi suveranitatea. 

- NATO nu are un buget la Bruxelles pe care îl distribuie ţărilor. Statele care contribuie pentru protejarea prin forţe navale, forţe aeriene, forţe terestre ale NATO, vor scoate bani din buzunar pentru securitatea României. La fel cum costurile pe care noi le-am avut în Afganistan, cu trupele noastre, au fost costuri pe care ni le-am suportat. SUA şi-a suportat costurile, Germania, Spania, Italia, toate şi-au suportat costurile. Când vine vorba de Alianţă, toate statele care contribuie la securitatea României contribuie din buzunarele lor pentru securitate. 
 

×
Subiecte în articol: declaraţii presedinte
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close