Antena 3 CNN Politică Valer Dorneanu este noul Avocat al Poporului, interimar. Grupul PDL a părăsit sala de plen

Valer Dorneanu este noul Avocat al Poporului, interimar. Grupul PDL a părăsit sala de plen

Valer Dorneanu este noul Avocat al Poporului, interimar. Grupul PDL a părăsit sala de plen
Sursa foto: Foto: Mediafax
03 Iul 2012   •   18:57
UPDATE 19.17 - Valer Dorneanu asigură interimatul ca Avocat al Poporului, după revocarea din funcţie a lui Gheorghe Iancu.

UPDATE 19.01
- PDL contestă revocarea avocatului poporului. Contestaţia va fi depusă la Curtea Constituţională. Grupul PDL a părăsit sala de plen, acuzând faptul că nu i se oferă posibilitatea de a se exprima.

UPDATE 18.55
- Gheorghe Iancu a fost revocat, marţi, de plenul Parlamentului, din funcţia de Avocat al Poporului. Pentru revocare au votat 236 de parlamentari.


UPDATE 16.44
- UDMR se va abţine de la votul privind revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, a anunţat, marţi, preşedintele Uniunii, Kelemene Hunor.
   
El a făcut această declaraţie după şedinţa grupurilor UDMR de la Senat şi Camera Deputaţilor, care a avut loc în pauza din timpul şedinţei plenului reunit al Parlamentului.
   
"Ne vom abţine, nu vom vota. Motivarea este că nu există o fundamentare a solicitării, pentru că omul nu a făcut altceva decât şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. În cadrul acestor atribuţii a atacat la Curtea Constituţională câteva ordonanţe de urgenţă şi câteva legi sau acte normative, dar nu poţi să reproşezi că omul îşi respectă angajamentul pentru care s-a dus în instituţia respectivă", a spus Kelemen.
   
Liderul UDMR a susţinut că motivarea prezentată în plenul Parlamentului nu este suficientă şi de aceea parlamentarii Uniunii se vor abţine de la vot.


UPDATE 16.05
- Parlamentarii au luat o pauză de consultări de două ore, la solicitarea grupului senatorial democrat-liberal. Senatorul PDL Toader Mocanu a cerut să ia cuvântul în plen, pe procedură, solicitând, în numele grupului parlamentar, o pauză de consultări de două ore.
   
"Ţinând cont de actualul context politic şi parlamentar şi toate ilegalităţile care au fost făptuite de coaliţia de la putere, vă solicit o pauză de consultări de două ore", a spus Mocanu. El a mai cerut ca Vasile Blaga, în calitate de preşedinte de partid, să ia parte la întâlnirea grupurilor parlamentare ale PDL.
   
Vasile Blaga a precizat că este "o cerere legitimă a grupului PDL din Senat".


UPDATE 12.40
- Avocatului Poporului Gheorghe Iancu a fost revocat din funcţie în Comisiile Juridice ale Parlamentului, cu 14 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".

UPDATE 12.20
- A început votul privind revocarea din funcţie a Avocatului Poporului în Comisia Juridică.

UPDATE 11.00
- Potrivit unor surse din PSD, Valer Dorneanu va fi propunerea USL pentru a ocupa ca interimar funcţia de Avocat al Poporului. Dorneanu este în prezent adjunct al Avocatului Poporului, este fiind avizat favorabil în această funcţie de Comisiile juridice ale Parlamentului, în 3 aprilie.

USL a cerut Parlamentului revocarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu. Cererea a fost depusă, marţi, la Birourile celor două Camere.

Birourile Permanente s-au reunit, marţi dimineaţă, într-o şedinţă ad-hoc, convocată la solicitarea USL.

USL îi reproşează că Gheorghe Iancu a atacat la Curtea Constituţională (CCR) mai multe Ordonanţe de Urgenţă şi nu era de competenţa sa să facă acest lucru. Aceştia susţin că Iancu a atacat Ordonanţa de Urgenţă referitoare la trecerea Institutului Cultural Român (ICR) de la Preşedinţie la Senat şi ce referitoare la taxa clawback.

Potrivit vicepreşedintelui PSD Ioan Chelaru, Gheorghe Iancu a încălcat grav prevederile constituţionale. Chelaru a precizat că nu a fost făcută încă vreo nominalizare.

Preşedintele Senatului Vasile Blaga a declarat, marţi, că cererea USL de revocare a Avocatului Poporului este "o încercare de a pune mâna pe încă o instituţie a statului".



×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close