Antena 3 CNN Actualitate Armata Română renunţă la folosirea avioanelor AN-2, în urma tragediei de la Tuzla

Armata Română renunţă la folosirea avioanelor AN-2, în urma tragediei de la Tuzla

Armata Română renunţă la folosirea avioanelor AN-2, în urma tragediei de la Tuzla
Sursa foto: Foto: Intact Images
11 Ian 2011   •   12:04

Armata Română a decis să renunţe la utilizarea avioanelor de tip Antonov AN-2. Hotărârea a fost luată ca urmare a accidentului produs vara trecută la Tuzla şi soldat cu 12 morţi.

În urma investigaţiei tehnice a catastrofei de la Tuzla, avioanele AN-2 au fost oprite de la zbor, iar acum conducerea Ministerului Apărării Naţionale a aprobat, la propunerea Statului Major al Forţelor Aeriene, scoaterea din serviciu a acestui tip de aeronavă.

12 militari au murit pe 5 iulie, după ce un avion militar de tip Antonov 2 s-a prăbuşit lângă aerodromul din Tuzla. Avionul şi echipajul aparţineau Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene din Boboc, iar paraşutiştii erau de la Centrul Militar de Scafandri din Constanţa, antrenaţi pentru misiuni speciale.

În momentul producerii incidentului, aeronava executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare.

În urma anchetei, s-a stabilit că o defecţiune tehnică a stat la baza tragediei de la Tuzla. Conform unui comunicat de presă emis în septembriie 2010 de către Ministerul Public, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la cadrele militare care şi-au pierdut viaţa în urma catastrofei.

"Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat faptul că accidentul aviatic din data de 05.07.2010 (când un avion militar de tipul AN-2 s-a prăbuşit pe  Aerodromul Tuzla, judeţul Constanţa) s-a produs datorită unor defecţiuni tehnice (cedări de material), defecţiuni care nu puteau fi prevăzute. Probatoriul administrat în cauză a mai relevat şi faptul că în urma coliziunii cu solul aeronava a luat foc, fiind distrusă în proporţie de 95%, împrejurare soldată cu decesul şi rănirea militarilor aflaţi la bord", se arată în comunicat.

Vezi aici rezultatul anchetei de la Tuzla

Varianta unei defecţiuni tehnice fusese luată în calcul încă de la începutul anchetei. La externarea din spital, pilotul le-a declarat anchetatorilor că, deşi a făcut manevrele necesare, avionul nu a mai luat altitudine.



×
Subiecte în articol: Armata Română renunta tragedie tuzla
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close